Cum imi pot configura domeniul?

Odata cu crearea magazinului tau online, acesta va folosi un domeniu temporar de forma subdomeniu.merchantproshop.com, care permite plasarea de comenzi doar in timpul perioadei Trial (de 15 zile).

In cadrul platformei MerchantPro, domeniul primar poate fi adaugat accesand pagina Domenii & SSL.

Adaugare domeniu

Platforma noastra iti ofera posibilitatea de a adauga domeniul propriu in cadrul paginii Domenii & SSL, prin accesarea butonului Adauga domeniu.

Pentru a putea folosi magazinul creat pe domeniul sau subdomeniul propriu, vor fi necesare o serie de setari DNS. Acestea pot fi configurate:

  • Prin intermediul institutiei de inregistrare a domeniilor RoTLD (pentru domeniile de tip .ro);
  • Prin intermediul companiei de la care a fost achizitionat domeniul;
  • Cu ajutorul companiei care furnizeaza serviciile de hosting.

Pentru ca magazinul creat sa functioneze pe domeniul propriu, este necesar ca acesta sa pointeze catre MerchantPro. Exista trei posibilitati prin care iti poti pointa domeniul catre platforma noastra:

  • Setare Nameservere (Optiune recomandata);
  • Creare inregistrare de tip A;
  • Creare CNAME.

NOTE
Daca pe domeniul tau vechi exista deja un magazin, pentru ca acesta sa nu fie afectat din punct de vedere SEO (Search Engine Optimization), iti recomandam sa adaugi redirecturi 301 de la URL-urile site-ului actual catre URL-urile noi din cadrul magazinului pe care il vei crea. Astfel, la accesarea unei pagini vechi, utilizatorul va fi redirectionat in mod automat catre pagina noua setata.

Setare Nameservere

Pointarea nameserverelor catre MerchantPro este optiunea recomandata pentru ca magazinul online sa functioneze pe domeniul propriu. Prin setarea nameserverelor noastre pentru domeniu, vei avea in mod automat alocata si o inregistrare de tip MX si astfel vei avea posibilitatea de a crea adrese de email pentru domeniul tau direct din cadrul panoului de administrare.

Setarea acestora se realizeaza din cadrul contului de client creat pe platforma unde este inregistrat domeniul. In cazul in care intampini probleme privind aplicarea modificarilor, iti recomandam sa iei legatura cu echipa de suport a institutiei in cauza.

Este necesar sa adaugi urmatoarele nameservere pentru domeniul tau:

  • ns1.shopmania.org
  • ns2.shopmania.org

TIP
Daca detii adrese de email pentru domeniul respectiv, acestea nu vor mai functiona de pe serverul de email pe care erau setate anterior. Iti recomandam ca in prealabil sa realizezi un back-up pentru adresele respective (contacte, continut mesaje).

NOTE
In cazul in care serviciul tau curent de hosting utilizeaza inregistrarea Delegation Signer (DS) pentru domeniul tau, este necesar sa o dezactivezi inainte de setarea noilor nameservere.

Creare inregistrare de tip A record

Operatiunea de pointare a domeniului prin crearea unei inregistrari de tip A, consta in pointarea domeniului catre adresa IP 185.181.100.80.

Este important de retinut faptul ca exemplu.ro si www.exemplu.ro sunt vazute de principalele motoare de cautare ca fiind doua domenii diferite. Astfel, iti sugeram ca pointarea catre adresa IP mentionata sa fie facuta atat pentru varianta exemplu.ro, cat si pentru varianta www.exemplu.ro.

Creare CNAME

Adaugarea unei inregistrari de tip CNAME (Canonical name) consta in crearea unui alias pentru un domeniu, respectiv in pointarea domeniului catre merchantproshop.com. Aceasta optiune poate fi utilizata in cazul subdomeniilor. Astfel, scopul acesteia fiind de a pointa un subdomeniu catre un domeniu sau subdomeniu, in locul unei adrese de IP.

Crearea acestei inregistrari se poate realiza prin intermediul contului de client creat pe platforma unde este inregistrat domeniul. In cazul in care intampini probleme privind adaugarea inregistrarii de tip CNAME, iti recomandam sa iei legatura cu echipa de suport a institutiei in cauza.

Propagarea setarilor DNS

Odata cu realizarea setarilor DNS, poate dura pana la 72 de ore pana cand acestea sa fie propagate prin toate serverele existente la nivel global si pana cand acestea sa fie vizibile de catre oricine acceseaza site-ul. Astfel, chiar daca schimbarile domeniului tau pot fi vizualizate in browser-ul propriu, este posibil ca persoane din alta zona geografica sa nu poata vedea site-ul in acel moment.

Modificarea setarilor DNS consta in doua parti:

  • Actualizarea initiala a setarilor in cadrul registrarului de domenii;
  • Actualizarea modificarilor pe web (procesul de propagare).

Poti verifica stadiul in care se afla procesul de propagare accesand site-ul whatsmydns.net.

Odata cu finalizarea procesului de propagare al setarilor DNS, pe respectivul domeniu va functiona noul magazin creat in cadrul platformei MerchantPro.

Ultima modificare: 15 Mar 2023
Te-a ajutat acest articol?
Mai ai nevoie si de alte informatii?
Confidentialitate
Utilizam cookie-uri pentru a-ti oferi serviciile si pentru a-ti optimiza experienta. Navigand in continuare, iti exprimi acordul cu privire la Politica de Cookies.