Cum sa aleg un nume de domeniu?

Acesta este sectiunea de help pentru versiunea Legacy a panoului de control. Daca utilizati panoul de control Flex, puteti gasi aici sectiunea de help relevanta.

Alegerea unui nume de domeniu este importanta deoarece va impacta atat imaginea afacerii tale cat si vizibilitatea acesteia in motoarele de cautare (optimizare SEO). Tine cont de urmatoarele aspecte atunci cand iti alegi un domeniu pentru magazinul tau online:

Fii succint

Incearca sa pastrezi numele domeniului cat mai scurt (daca este posibil, pana in 20 caractere) pentru a fi usor de memorat. Evita cuvintele complicate sau care pot crea confuzii de scriere sau pronuntie.

Cauta simplitatea si relevanta

Simplitatea si relevanta numelui domeniului contribuie la o memorare usoara a acestuia. De exemplu, daca vinzi prajituri facute in casa, un nume de domeniu potrivit ar putea fi www.prajituridecasa.ro. Orice utilizator care va vedea numele domeniului isi va da seama care este nisa (domeniul de activitate) website-ului. Evita denumirile care pot crea confuzii cu alte domenii sau branduri existente, chiar si cele internationale.

Evita cifrele si cratimele

Pentru a fi sigur ca nu vei pierde trafic potential, este de preferat sa nu folosesti cratime si/sau cifre in numele domeniului. Singura situatie in care este recomandata folosirea cratimei este situatia in care domeniul este format din 2 cuvinte a caror alaturare este deranjanta din punct de vedere visual si fonetic (Stiri-iasi.ro in loc de Stiriiasi.ro).

Atentie la marcile inregistrate

Pentru a nu risca eventuale neplaceri de ordin juridic, trebuie sa te asiguri ca numele domeniului este unic si nu reprezinta deja o marca inregistrata. Pentru a face aceasta verificare poti accesa linkurile:

https://www.wipo.int/branddb/en/
https://www.osim.ro/

Alege extensia corecta

Extensiile de domenii precum .info, .pizza, .restaurant, .casino etc., au devenit tot mai populare. Totusi, daca afacerea ta se desfasoara exclusiv pe teritoriul Romaniei, este de preferat sa alegi extensia .ro sau .com. Aceste 2 extensii sunt cel mai des intalnite in Romania (implicit cele mai familiare utilizatorilor). In cazul in care iti vei desfasura activitatea intr-o alta tara, iti recomandam sa alegi extensia tarii respective: .co.uk (UK), .it (Italia), .fr (Franta), .de (Germania), etc.

Cauta variatii ale domeniului

Pentru a evita ca un competitor sau o alta entitate sa iti "blocheze" posibila expansiune, este de preferat sa achizitionezi si variantele asemanatoare ale domeniului precum si posibilele greseli de scriere ale acestuia. Daca vrei sa iti protejezi brandul ar trebui sa te gandesti sa achizitionezi domeniul si cu extensiile (.com, .net etc) si sa faci redirect de pe acestea catre domeniul principal. Exemplu, ai ales domeniul www.cainelup.ro, ar fi util sa cumperi si domeniile www.cainilupi.ro si www.cainelup.com.

Fii pregatit sa te adaptezi

Daca ai ales un nume de domeniu, dar nu este disponibil, ia in considerare sa adaugi un sufix sau prefix acestuia. Daca aceasta varianta nu este o optiune, poti alege extensii alternative sau variatii de nume. Si denumirile in engleza te pot ajuta sa iti gasesti un nume unic si usor de memorat.

Ultima modificare: 07 Apr 2022
Te-a ajutat acest articol?
Mai ai nevoie si de alte informatii?