Ce tipuri de cupoane de reducere pot fi setate in magazin?

Acesta este sectiunea de help pentru versiunea Legacy a panoului de control. Daca utilizati panoul de control Flex, puteti gasi aici sectiunea de help relevanta.

Cupoanele de reducere permit oferirea de discounturi procentuale sau fixe la nivelul cosului de cumparaturi sau pot de asemenea sa permita oferirea gratuita a livrarii. Discounturile se vor aplica si vor fi vizibile pentru client doar dupa introducerea unui cod valid de cupon.

Un cupon reprezinta practic o regula de discount - utilizarea cuponului genereaza o reducere de cost, atunci cand sunt indeplinite o serie de conditii pe care le-ai definit. O regula de discount de tip cupon poate avea mai multe coduri de cupon asociate si pot exista mai multe cupoane active simultan.

In functie de setarile si conditiile pe care le-ai definit pentru regula de discount de tip cupon, codurile de cupon vor putea fi aplicate fie pentru intreaga comanda, fie doar pentru anumite produse, categorii de produse sau producatori individuali, cat si pentru orice valoarea a comenzilor sau doar pentru comenzi de o anumita valoare.

Afla cum iti poti construi o strategie eficienta utilizand la maxim potentialul cupoanelor de reducere.

Cupoane de tip Reducere pe comanda

Aceste cupoane permit oferirea unui discount sub forma de reducere de pret, la nivelul intregului cos de cumparaturi sau doar pentru anumite produse din cart. Exista doua feluri de reduceri de pret care pot fi setate in magazin.

Reducerea Procentuala

Este calculata prin aplicarea procentului de reducere la valoarea produselor eligibile din cosul de cumparaturi.

Daca toate produsele din cosul de cumparaturi permit aplicarea cuponului, atunci reducerea procentuala se va calcula pe baza valorii intregului cart, iar in cazul in care doar anumite produse din cosul de cumparaturi permit folosirea cuponului, atunci reducerea procentuala se va calcula pe baza valorii produselor respective. Reducerea se aplica la valoarea produselor cu tot cu taxe.

Sistemul iti permite sa definesti multiple criterii de aplicabilitate a cuponului, asa ca totul depinde de setarile pe care le alegi. In continuare poti afla mai multe despre toate optiunile disponibile.

Exemplu: In cazul unui cupon de 10% reducere valabil pentru toate capsulele de cafea, din valoarea capsulelor de cafea existente in cart se va scadea un procent de 10%.

Reducerea cu Valoare fixa

Presupune definirea unei sume fixe care va fi acordata ca discount in urma folosirii cuponului. Exista 2 moduri disponibile in care reducerea cu valoare fixa se poate aplica:

  • Poti opta ca reducerea fixa sa se aplice o singura data, la valoarea totala a cosului de cumparaturi (Recomandat);
    Exemplu: In cazul unui cupon de 10 RON la achizitia oricarei perechi de ochelari de soare, din valoarea cosurilor de cumparaturi care contin cel putin o pereche de ochelari de soare se va scadea valoarea fixa de 10 RON.

  • Poti opta ca reducerea fixa sa se aplice pentru fiecare unitate de produs din cosul de cumparaturi (nu se recomanda utilizarea acestui tip de reducere);
    Exemplu: In cazul unui cupon de 10 RON la achizitia oricarei perechi de ochelari de soare, din pretul fiecarei perechi de ochelari de soare din cosul de cumparaturi se va scadea valoarea fixa de 10 RON. Daca in cart exista 3 perechi de ochelari de soare, valoarea totala a reducerii generate de cupon va fi 30 RON.

NOTE
Orice cupon de tip Reducere pe comanda va fi aplicat doar pentru valoarea produselor din cosul de cumparaturi. Costurile de livrare se vor aplica ulterior si nu se vor reduce.

Cupoane de tip Livrare gratuita

Cu ajutorul acestui tip de cupon poti oferi transport gratuit la plasarea unei comenzi. Aplicarea unui astfel de cupon in magazin va genera in mod automat o reducere egala cu valoarea costului de livrare aplicabil pentru comanda respectiva.

Din setarile cuponului vei putea alege daca livrarea gratuita se va aplica pentru toate produsele din cart sau doar pentru anumite produse definite in functie de o serie de criterii.

Posibilitatea de a oferi livrare gratuita doar pentru anumite produse se adreseaza in principal magazinelor care percep costuri individuale de livrare pentru anumite tipuri de produse.

Exemplu: Daca in oferta magazinului tau se regasesc, printre altele, si produse voluminoase cum ar fi frigiderele, iar produsele de acest tip au un cost de livrare individual, poti crea un cupon de livrare gratuita doar pentru frigidere. Dupa introducerea codului de cupon in magazin, costul de livrare pentru frigiderul inclus in comanda nu va mai fi aplicat, dar costurile de livrare corespunzatoare celorlalte produse din comanda se vor aplica.

De asemenea, poti alege pentru ce zone de livrare sa se aplice cuponul. Zonele de livrare reprezinta o grupare de arii geografice pentru care percepi acelasi cost de livrare, iar un cupon valid doar pentru o anumita zona de livrare va oferi transport gratuit exclusiv pentru comenzile care vor fi expediate in zona respectiva.

Reguli de valabilitate a cupoanelor

Pentru orice cupon ai posibilitatea sa definesti o serie de conditii care trebuie indeplinite pentru ca acel cupon sa poata fi aplicat. Adaugand aceste conditionari, poti controla cu exactitate situatiile in care cuponul poate fi aplicat si te poti asigura ca reducerile pe care le oferi prin intermediul cuponului sunt eficiente economic pentru tine in calitate de comerciant.

NOTE
In cazul in care ai setat mai multe tipuri de conditii pentru aplicarea cuponului, cuponul va putea fi aplicat doar daca sunt indeplinite simultan toate conditiile pe care le-ai definit.

Cupon valabil in functie de valoarea cartului

Un cupon de reducere poate fi setat sa se aplice pentru orice valoare a cosului de cumparaturi sau doar pentru pentru carturile cu o valoare situata intr-un interval definit de tine. Limitele valorice setate se refera doar la valoarea efectiva a produselor din cart, nu si la costurile de livrare, acestea aplicandu-se separat.

Exemplu: Un cupon de 15% reducere valabil doar pentru comenzi cu valoare de peste 300 RON, va putea fi aplicat doar daca valoarea cosului de cumparaturi depaseste aceasta suma, inainte de adaugarea costului de livrare.

Cupon aplicabil doar pentru anumite produse

Cupoanele pot fi setate sa se aplice pentru orice produs din magazin sau doar pentru anumite produse, selectate in functie de categorie, producator sau pentru anumite produse pe care le-ai definit manual. Aceste setari iti permit sa creezi promotii doar pentru anumite produse sau sa creezi exceptii de la aplicarea cuponului.

Exemple:
Reducere 50 RON pentru orice telefon marca Samsung achizitionat de Black Friday.
Reducere 15% pentru toate anvelopele de iarna.
Reducere 5% pentru orice telefon mobil cu exceptia iPhone.

Cupon valabil pentru produsele incluse deja intr-o promotie

In functie de setarile tale, un cupon de reducere poate fi aplicat inclusiv pentru produsele care beneficiaza deja de o reducere de pret, indiferent prin ce modalitate a fost setata reducerea de pret (reducere de pret generata prin introducerea unui Pret vechi sau prin aplicarea unei Reduceri de pret dinamic).

Separat, poti opta ca un cupon sa se poata aplica inclusiv pentru produsele care fac obiectul unei reguli de discount.

In aceste cazuri, pe langa reducerea de pret initiala a produsului sau pe langa promotia de care clientul beneficiaza ca urmare a aplicarii unei reguli de discount, se va genera si o reducere determinata de aplicarea cuponului. Cupoanele de tip Reducere procentuala se vor aplica la pretul deja redus al produsului.

Limita de utilizare a codului de reducere

Fiecarui cupon i se pot asocia unul sau mai multe coduri de reducere, pe care utilizatorii le aplica in cosul de cumparaturi. Toate codurile de reducere asociate unui cupon, vor respecta aceleasi conditii de aplicare setate la nivel de regula.

Codurile de reducere pe care le-ai definit pentru o anumita regula de discount de tip cupon vor putea fi utilizate doar atunci cand sunt indeplinite toate conditiile pe care le-ai setat la nivelul regulii.

Pentru fiecare cupon poti seta o limita de utilizare, iar fiecare cod asociat acelui cupon va putea fi utilizat de maxim numarul de ori pe care l-ai definit ca limita.

Astfel, ai posibilitatea sa setezi ca un cupon de reducere (respectiv toate codurile de reducere asociate unui cupon) sa poata fi utilizat in mod nelimitat sau de maxim numarul de ori pe care l-ai definit ca limita.

Numarul maxim de utilizari poate fi definit fie la nivel de client, astfel incat o persoana sa nu poata folosi un cupon de mai multe ori decat doresti sa ii permiti, fie la nivel de cupon efectiv. In acest caz, cuponul nu va putea fi folosit de mai multe ori decat limita setata, dar va putea fi folosit de mai multe ori de catre acelasi client.

Perioada de valabilitate

In functie de setarile tale, un cupon va putea fi folosit fie pe termen nelimitat, fie intr-un anumit interval limitat de timp. In acest caz, dupa expirarea termenului de valabilitate, cuponul va deveni automat inactiv si nu va mai putea fi utilizat in magazin.

Aplicarea cuponului in cart

In momentul plasarii unei comenzi, in cosul de cumparaturi poate fi aplicat un singur cupon de reducere. Dupa aplicarea cuponului, reducerea nu mai poate fi eliminata din cosul de cumparaturi.

Exista mai multe locatii din magazin in care clientul poate introduce un cod de cupon:

  1. Pagina de cart - Sub lista produselor adaugate, se afiseaza un camp pentru introducerea codului de cupon. Dupa introducerea codului si apasarea butonului Aplica, se va aplica automat reducerea corespunzatoare cuponului si aceasta va fi vizibila in cart.

  2. Pagina de trimitere comanda (checkout) - in cazul in care codul de cupon nu a fost introdus in pagina de cart, clientul va putea adauga codul de cupon direct in pagina de Checkout. Dupa apasarea butonului Aplica, se va aplica reducerea corespunzatoare cuponului si aceasta va fi vizibila in sumarul cosului de cumparaturi.

Ultima modificare: 08 May 2021
Te-a ajutat acest articol?
Mai ai nevoie si de alte informatii?
Confidentialitate
Utilizam cookie-uri pentru a-ti oferi serviciile si pentru a-ti optimiza experienta. Navigand in continuare, iti exprimi acordul cu privire la Politica de Cookies.