Cum utilizez aplicatia Marketplace in magazin?

Aplicatia Marketplace iti permite sa transformi magazinul tau online MerchantPro intr-un marketplace complet, in care comercianti terti isi pot vinde produsele proprii. Chiar daca detii controlul absolut asupra tuturor actiunilor din platforma, poti oferi acces diferentiat la panoul de control pentru fiecare dintre selleri, astfel incat acestia sa isi actualizeze singuri produsele si sa gestioneze personal comenzile proprii.

Descopera in continuare detalii despre setarea aplicatiei si despre administrarea sellerilor in cadrul marketplace-ului tau.

Instalare si setare

Pentru a incepe sa utilizezi aplicatia Marketplace, parcurge acesti pasi:

 1. Acceseaza pagina Setari > Aplicatii;
 2. Mergi la aplicatia Marketplace si apasa butonul Instaleaza;
 3. Acceseaza pagina de Setari aplicatie si defineste preferintele generale pentru marketplace;
 4. Mergi la Spliteaza comenzile in functie de seller si selecteaza una dintre urmatoarele optiuni:
  • Da - Comanda initiala va fi splitata in mai multe comenzi care vor contine doar produse provenite de la acelasi seller; dupa plasarea comenzii, sistemul o va imparti in mod automat, iar fiecare seller in parte va primi un mail in care vor fi incluse doar produsul/produsele proprii din comanda, de a caror procesare si expediere va trebui sa se ocupe.
  • Nu - Comanda initiala nu va fi splitata, chiar daca include produse provenite de la selleri diferiti; sellerul va fi informat in mod automat dupa plasarea comenzii.
 5. Mergi la Spliteaza costul de livrare la nivel de seller si selecteaza una dintre urmatoarele optiuni:
  • Da - Optiunea va permite setarea de costuri de livrare la nivel de seller; in pagina de checkout din magazin vor fi calculate si afisate diferentiat costurile de livrare asociate fiecarui seller, iar totalul comenzii va include suma tuturor costurilor de livrare aplicabile; clientul va vedea defalcat costul produselor si cel de livrare, in functie de seller;
  • Nu - Nu se vor putea defini costuri de livrare la nivel de seller; costul de livrare al comenzii va fi cel asociat metodei de livrare selectata de client, iar acesta va plati acelasi cost de livrare pentru intreaga comanda.
 6. Mergi la Sellerii au permisiuni de acces la panoul de control si selecteaza una dintre urmatoarele optiuni:
  • Da - Vei putea crea conturi de administrator cu permisiuni specifice pentru fiecare seller; acestia vor putea accesa panoul de control si vor putea efectua actiunile pentru care le-ai acordat drepturi;
  • Nu - Sellerii nu vor avea acces la panoul de control.
 7. Apasa butonul Salveaza dupa verificarea tuturor setarilor.

Adaugarea de selleri si a conturilor de administrare pentru selleri

Dupa finalizarea instalarii aplicatiei Marketplace, este necesar sa adaugi sellerii care isi vor putea vinde produsele prin intermediul platformei tale; pentru a face acest lucru, urmeaza acesti pasi:

 1. Mergi la Setari > Administrare selleri;
 2. Apasa butonul Adauga seller;
 3. In overlayer-ul care va aparea pe ecran completeaza campul Denumire cu numele seller-ului pe care vrei sa-l adaugi; denumirea este folosita pentru identificarea interna a seller-ului;
 4. Apasa butonul Salveaza.

In functie de setarile de la instalarea aplicatiei, ai posibilitatea de a acorda ulterior fiecaruia dintre selleri o serie de permisiuni limitate de acces la panoul de control al magazinului; pentru a face acest lucru, parcurge urmatorii pasi:

 1. Revino in pagina Administrare selleri;
 2. Apasa butonul Adauga administrator din dreptul denumirii seller-ului caruia vrei sa-i acorzi drepturi de administrare;
 3. Continua in pagina Adauga cont admin, de unde vei putea defini datele de acces si permisiunile seller-ului; dupa salvarea informatiilor, acesta va primi un email de notificare pe baza caruia isi va seta parola de acces;
 4. Completeaza urmatoarele campuri cu datele de identificare ale seller-ului:
  • Prenume;
  • Nume;
  • Adresa email.
 5. Mergi la Drepturi [nume magazin] si bifeaza permisiunile pe care seller-ul le va avea in panoul de control al magazinului:
  • Comenzi (vizualizare) - seller-ul va putea vedea in panoul de administrare comenzile primite pentru produsele proprii, dar nu le va putea edita sau procesa;
  • Comenzi - seller-ul va putea vedea in panoul de administrare comenzile primite pentru produsele proprii si va putea sa le editeze si sa le proceseze;
  • Catalog (vizualizare) - seller-ul va putea vedea lista produselor proprii listate in magazin, dar nu le va putea edita si nu va putea adauga produse noi;
  • Catalog - seller-ul va putea vizualiza produsele proprii listate in magazin si va putea inclusiv sa le editeze si sa adauge produse noi.
 6. Apasa butonul Salveaza dupa verificarea tuturor setarilor.

Setarea costurilor de livrare la nivel de seller

Pentru a putea asocia o metoda de livrare unui seller, este necesar ca in setarile aplicatiei Marketplace sa fie selectata optiunea Da din dreptul functiei Spliteaza costul de livrare la nivel de seller.

Pentru a stabili metoda de livrare aferenta comenzilor fiecaruia dintre selleri trebuie sa parcurgi acesti pasi:

 1. Mergi la Setari > Metode livrare;
 2. Mergi la Metode de livrare si apasa butonul Adauga metoda de livrare;
 3. Alege tipul metodei de livrare pe care vrei sa o adaugi in overlayer-ul care va aparea pe ecran;
 4. Completeaza setarile specifice metodei de livrare selectate;
 5. Dupa ce ai ajuns la sectiunea Disponibilitate, mergi la Pentru ce selleri este disponibila metoda de livrare; selecteaza una dintre urmatoarele variante:
  • Niciun seller extern - metoda de livrare va fi disponibila doar pentru tine, in calitate de administrator al marketplace-ului si nu va fi disponibila pentru niciunul dintre comerciantii terti;
  • Orice seller - metoda de livrare va fi disponibila pentru toti comerciantii terti din cadrul marketplace-ului tau;
  • Doar anumiti selleri - metoda de livrare va fi disponibila doar pentru anumiti comercianti terti din cadrul marketplace-ului tau; este necesara completarea campului dedicat cu numele respectivilor selleri.
 6. Continua cu celelalte setari specifice metodei de livrare selectata;
 7. Apasa butonul Salveaza dupa verificarea tuturor setarilor.

Adaugarea produselor de catre selleri

Daca in Administrare selleri ai bifat permisiunea Catalog, comerciantii terti vor putea accesa si edita meniul Catalog in cadrul panoului de control cu drepturi restranse.

Astfel, produsele pot fi adaugate de catre selleri urmand acesti pasi:

 1. Accesarea contului de seller;
 2. Accesarea Catalog > Adauga produs nou;
 3. Accesarea Setari generale pentru introducerea setarilor si informatiilor de baza ale produsului;
 4. Continuarea cu pasii specifici adaugarii manuale de produse;
 5. Apasarea butonului Salveaza dupa verificarea tuturor setarilor.

Procesarea comenzilor de catre selleri

Dupa plasarea unei comenzi pentru unul dintre produsele listate in marketplace de catre un anumit seller, acesta va putea sa vizualizeze respectiva comanda in panoul de control dedicat; in functie de permisiunile pe care le acorzi din sectiunea Administrare selleri, sellerii vor putea sa anuleze comenzi, sa genereze si proceseze AWB-uri si sa incarce facturi din listing-ul de comenzi.

Ultima modificare: 17 May 2021
Te-a ajutat acest articol?
Mai ai nevoie si de alte informatii?
Confidentialitate
Utilizam cookie-uri pentru a-ti oferi serviciile si pentru a-ti optimiza experienta. Navigand in continuare, iti exprimi acordul cu privire la Politica de Cookies.