Cum pot configura metodele de livrare?

Setarea metodelor de livrare in cadrul magazinului tau online MerchantPro este un pas important al procesului de setup al magazinului si de asemenea o parte esentiala a procesului de plasare comenzi. Metodele de livrare pot determina utilizatorii sa finalizeze o comanda sau, dimpotriva, sa renunte din cauza absentei unei anumite metode de livrare sau a costului de livrare prea ridicat.

Pentru a putea expedia produsele catre clientii tai este necesar sa parcurgi urmatorii pasi generali: 1) sa definesti zone de livrare, 2) sa instalezi o aplicatie de curierat in magazin si 3) sa creezi cel putin o metoda de livrare in cadrul platformei MerchantPro.

Afla in continuare cum poti configura metodele de livrare, pentru a putea trimite coletele catre clienti, atat in tara, cat si in strainatate.

Adaugarea unei zone de livrare

Pentru a seta metodele de livrare, trebuie sa definesti in primul rand zonele de livrare (locatiile in care magazinul tau permite livrare), urmand pasii descrisi in topicul dedicat adaugarii zonelor de livrare.

Instalarea unei aplicatii de curierat

Pentru a putea utiliza integrarea cu un curier, trebuie sa inchei in prealabil un contract de colaborare cu compania de curierat respectiva; ulterior, este necesar sa instalezi in magazinul tau aplicatia prin care este permisa conectarea cu platforma companiei de curierat, dupa cum urmeaza:

 1. Din panoul de control al magazinului, acceseaza Setari > Aplicatii;
 2. Selecteaza aplicatia de curierat dorita si apasa butonul Instaleaza.

Adaugarea unui curier

Dupa instalarea aplicatiei de interconectare cu un anumit curier, este necesar sa adaugi curierul respectiv in pagina Metode de livrare, dupa cum urmeaza:

 1. Mergi in Setari > Metode de livrare la sectiunea Curieri si apasa butonul Adauga curier;
 2. Introdu datele de conectare primite de la firma de curierat;
 3. Continua in pagina Setari curier si realizeaza setarile specifice necesare pentru completarea AWB-urilor si a facturilor; in functie de tipul curierului adaugat, in pagina de setari pot fi disponibile si alte setari specifice precum posibilitatea livrarii in pick-up points, livrare sambata, oferirea posibilitatii de asigurare a coletului etc.
 4. Apasa butonul Salveaza dupa verificarea tuturor setarilor.

TIP
In cazul in care in magazin instalezi mai multe aplicatii de conectare la alti curieri, la accesarea butonului Adauga curier se va deschide un overlayer din care vei putea selecta curierul dorit, urmand ca apoi sa introduci credentialele specifice integrarii cu acesta.

Crearea unei metode de livrare

Odata adaugat un curier, in continuare este necesar sa creezi o metoda de livrare asociata curierului respectiv, dupa cum urmeaza:

 1. Acceseaza Metode livrare si apasa butonul Adauga metoda de livrare;
 2. Selecteaza curierul dorit si continua in pagina de setari si mergi la sectiunea Setari generale pentru a completa/selecta urmatoarele:
 • Denumire - adauga denumirea metodei de livrare, care va fi afisata in pagina de Checkout din site;
 • Referinta interna - introdu o denumire care va fi afisata exclusiv in panoul de control;
 • Durata livrare - selecteaza durata estimata de livrare a produselor; informatia va fi disponibila in pagina de Checkout din site;
 • Tip - selecteaza una din cele doua optiuni de livrare disponibile - Livrare standard sau Ridicare din magazin (pentru a doua optiune va fi necesar sa completezi in campul dedicat adresa punctului de ridicare a coletelor);
 • Conectare la curier - selecteaza din meniul dropdown operatorul efectiv prin intermediul caruia se va face livrarea coletelor.

NOTE
In cazul anumitor curieri va deveni disponibila in pagina de setari si optiunea Activeaza optiunea de estimare cost, la activarea careia platforma curierului va transmite prin API estimarea de tarif pentru fiecare expeditie, iar costul estimat de curier va inlocui pretul de livrare introdus manual in cadrul setarilor; daca estimarea de cost nu poate fi obtinuta din partea curierului, se va folosi costul de livrare setat manual.

 1. Continua in sectiunea Cost livrare, unde ai la dispozitie urmatoarele optiuni:
 • Modalitate de calcul tarif - poti alege intre un cost fix al livrarii, unul care sa fie stabilit in functie de valoarea totala a comenzii, numarul de produse comandate sau in functie de categorie;
 • Activeaza costuri de livrare suplimentare pentru comenzi cu plata ramburs - ai posibilitatea de a alege daca clientul tau va plati un cost suplimentar in cazul in care decide sa plateasca ramburs; costul poate fi fix sau procentual (in functie de valoarea produselor adaugate in cosul de cumparaturi).
 1. Mergi la sectiunea Disponibilitate si seteaza preferintele cu privire la disponibilitatea metodei de livrare; ai la dispozitie urmatoarele optiuni:
 • Status - alege daca vrei ca metoda de livrare sa fie activa sau nu;
 • Disponibilitate checkout - selecteaza daca vrei ca metoda de livrare sa apara sau nu in pagina de checkout din site;
 • Disponibilitate pe zone de livrare - alege pentru ce zone de livrare sa se afiseze metoda de livrare;
 • Pentru ce produse vrei sa fie disponibila aceasta metoda de livrare? - alege daca vrei metoda de livrare sa se afiseze pentru orice produs din magazin sau doar pentru o anumita selectie de produse;
 • Disponibilitate pentru grupuri de clienti - seteaza daca metoda de livrare curenta va fi afisata pentru toti clientii sau doar pentru anumite grupuri de clienti.
 1. Apasa butonul Salveaza dupa verificarea tuturor setarilor.

TIP
Platforma MerchantPro iti permite sa creezi mai multe instante pentru acelasi curier. Aceasta modalitate de setare este frecvent utilizata in cazul curierilor care ofera mai multe tipuri de servicii de livrare. Spre exemplu, daca vrei sa creezi o metoda de livrare de tip Sameday door-to-door sau Easybox Sameday, poti face acest lucru adaugand in Setari > Metode de livrare doi curieri pentru care definesti preferinte diferite, dupa care ii asociezi pe doua metode de livrare distincte, cu costuri si setari specifice de disponibilitate la checkout (in functie de produse, grupuri de clienti etc.)

Adaugarea unei metode de livrare Custom

In cazul efectuezi livrarea comenzilor in regim propriu si nu printr-un serviciu de curierat, ai posibilitatea de a crea in magazinul tau MerchantPro o metoda de livrare Custom, pe care o poti configura in functie de preferinte. Pentru a adauga o metoda de livrare Custom, urmeaza aceeasi pasi descrisi in capitolul Adaugarea unei metode de livrare.

Alocarea metodelor de livrare pe zone

Dupa crearea unei metode de livrare, este necesara alocarea acesteia pe o anumita zona de livrare. Poti face aceasta operatiune direct din pagina de editare a metodei de livrare, in setarea Disponibilitate pe zone de livrare.

Alternativ, poti aloca metoda de livrare pe o zona din pagina de Setari generale a fiecarei zone de livrare pe care ai definit-o in magazin, dupa accesarea butonului Editare.

O metoda de livrare poate fi alocata simultan pe mai multe zone de livrare deja configurate. Sistemul iti ofera astfel flexibilitatea de a face disponibile metode de livrare diferite in functie de zona de livrare careia ii corespunde adresa de livrare a clientului.

Setarea preferintelor pentru metodele de livrare din magazin

Pentru a-ti putea configura modul in care metodele de livrare sunt afisate in magazin, precum si alte optiuni suplimentare care se vor aplica indiferent de metoda de livrare creata, va trebui sa parcurgi urmatorii pasi:

 1. Acceseaza meniul Metode livrare si mergi la sectiunea Preferinte livrari;
 2. Mergi la Costul de livrare include taxa si selecteaza una dintre urmatoarele optiuni:
 • Detectie automata - sistemul va detecta in mod automat taxa default asociata costului de livrare, daca aceasta este de tip procent;
 • Nu se aplica nicio taxa - costul de livrare nu va include nicio alta taxa;
 • TVA - 19% - la costul de livrare se va aplica TVA-ul standard de 19%.
 1. Mergi la Ordonarea metodelor de livrare si alege ordinea de afisare a metodelor de livrare in pagina de Checkout. Poti alege ca acestea sa se afiseze in functie de:
 • Pret - crescator;
 • Pret - descrescator;
 • Ordine personalizata;
 • Popularitate.
 1. Mergi la Preselecteaza prima metoda de livrare - in cazul activarii acestei optiuni, in pagina de Checkout va fi preselectata prima optiune din lista metodelor de livrare, tinand cont de ordinea de afisare setata. Daca setarea este dezactivata, in pagina de Checkout nu va fi preselectata nicio metoda de livrare.

 2. Mergi la Atentionare privind livrarea produselor - pagina de checkout; poti introduce un text explicativ general cu privire la livrarea produselor, care va fi afisat in pagina de finalizare a comenzii;

 3. Mergi la Atentionare privind livrarea produselor - pagina de produs; poti introduce un text explicativ general cu privire la livrarea produselor, care va fi afisat in pagina de produs;

 4. Mergi la Vrei sa permiti plasarea comenzilor cand nu exista metode de livrare disponibile pentru zona clientului; setarea iti permite sa controlezi daca clientii aflati in afara zonelor de livrare pot plasa comenzi in cadrul magazinului. Selecteaza una dintre cele 3 variante disponibile:

 • Permite plasarea comenzilor;
 • Permite plasarea comenzilor si afiseaza un mesaj de atentionare - la selectarea acestei optiuni vei vede in pagina mesajul de atentionare prestabilit; daca nu introduci niciun alt continut, se va afisa textul standard pentru toti clientii aflati in zone de livrare pentru care nu exista metode de livrare definite;
 • Nu permite plasarea comenzilor si afiseaza un mesaj de eroare - la selectarea acestei optiuni vei vede in pagina mesajul de eroare prestabilit; daca nu introduci niciun alt continut, se va afisa textul standard pentru toti clientii aflati in zone de livrare pentru care nu exista metode de livrare definite.
 1. Mergi la Mod afisare metode de livrare in caz de comanda cu livrare gratuita; aceasta setare controleaza modul in care vor fi afisate metodele de livrare in pagina de Checkout, atunci cand comanda se califica pentru livrare gratuita pentru orice metoda de livrare disponibila. Selecteaza una dintre urmatoarele optiuni:
 • Afiseaza toate metodele de livrare disponibile cu cost 0;
 • Afiseaza o metoda generica de Livrare gratuita - la selectarea acestei optiuni va deveni disponibil campul Denumire metoda generica Livrare gratuita cu textul predefinit "Livrare gratuita", pe care il poti edita dupa preferinta.
 1. Mergi la Afiseaza costul de livrare in cosul de cumparaturi; in cazul vizitatorilor nelogati costul de livrare afisat in cosul de cumparaturi este determinat fie pe baza unei selectii anterioare din partea utilizatorului, fie utilizand costul asociat metodei de livrare preselectate in functie de locatia detectata in mod automat a vizitatorului. Selecteaza una dintre urmatoarele optiuni:
 • Pentru toti vizitatorii, logati sau nelogati - costul de livrare va fi afisat pentru toti clientii magazinului, indiferent daca acestia sunt inregistrati sau nu;
 • Doar pentru vizitatorii logati - costul de livrare va fi afisat doar pentru clientii inregistrati in magazin;
 • Afisare dezactivata - costul de livrare nu va fi afisat pentru niciunul dintre clientii magazinului.
 1. Apasa butonul Salveaza dupa verificarea tuturor setarilor.
Ultima modificare: 29 Sep 2022
Te-a ajutat acest articol?
Mai ai nevoie si de alte informatii?
Confidentialitate
Utilizam cookie-uri pentru a-ti oferi serviciile si pentru a-ti optimiza experienta. Navigand in continuare, iti exprimi acordul cu privire la Politica de Cookies.