Cum setez colectarea TVA pentru vanzari internationale conform schemei OSS?

In conformitate cu noua schema OSS (One Stop Shop) in vigoare de la 1 iulie 2021, privitoare la modul de taxare a TVA-ului de catre comerciantii care vand catre alte tari membre ale Uniunii Europene, sistemul MerchantPro iti permite sa optezi pentru aplicarea dinamica in magazin de valori diferentiate de TVA, in cazul comenzilor si livrarilor internationale.

Descopera in continuare detalii despre OSS si despre cum poti implementa taxarea diferentiata a TVA-ului la nivelul diferitelor tari din Uniunea Europeana in cadrul magazinului tau MerchantPro.

Ce este OSS?

In prezent, companiile inregistrate intr-o tara membra a Uniunii Europene trebuie sa se inregistreze si sa plateasca TVA in statul membru al cumparatorului, atunci cand vand la distanta bunuri catre cumparatori aflati intr-un alt stat membru al UE si valoarea cumulata a acestor vanzari internationale depaseste un anumit prag.

De la 1 iulie 2021, afacerile inregistrate in UE si care comercializeaza catre persoane fizice (vanzari B2C) din tari membre ale Uniunii Europene, se pot inregistra pentru schema OSS de taxare a TVA, program creat pentru a simplifica procesul colectarii si platii TVA in tarile de pe teritoriul Uniunii Europene.

Prin alegerea inregistrarii pentru OSS, pentru comercianti nu va mai fi necesara inregistrarea in scopuri de TVA in fiecare dintre tarile comunitatii europene in care comercializeaza bunuri sau servicii la distanta. Daca afacerea ta are rezidenta fiscala intr-o tara membra UE, te poti inregistra prin portalul OSS din tara respectiva. Tot TVA-ul colectat va fi remis catre autoritatea fiscala locala, care ulterior va redistribui in numele tau TVA-ul catre alte tari UE.

Schema OSS (One Stop Shop), denumita in Romania Ghiseul Unic, se aplica astfel:

 1. Pentru vanzari catre clientii din tara de rezidenta fiscala a unui comerciant inregistrat intr-o tara UE, se va aplica TVA-ul din tara respectiva;
 2. Pentru vanzari catre clientii din alte tari UE, TVA-ul aplicat va fi determinat pe baza urmatoarelor criterii:
 • Daca vanzarile combinate catre clienti din tari UE diferite de tara de rezidenta fiscala a vanzatorului sunt mai mici de 10.000 de euro, vanzatorul poate opta pentru aplicarea cotei de TVA din tara sa de rezidenta fiscala; in acest caz, respectiv daca alegi sa taxezi TVA-ul din tara de rezidenta fiscala a companiei tale pentru toate vanzarile in UE, ar putea fi necesar sa aplici la autoritatile fiscale pentru exceptia dedicata micro-afacerilor;
 • Daca vanzarile combinate catre clienti din tari UE, altele decat tara de rezidenta fiscala a vanzatorului, sunt de cel putin 10.000 de euro in total, poti aplica diferentiat cota de TVA corespunzatoare tarii clientului/cumparatorului.

TIP
Pentru detalii referitoare la modul in care ar trebui sa aplici TVA si inregistrarea in schema OSS, iti recomandam sa iei legatura cu un expert in taxe sau cu autoritatile fiscale competente din tara de rezidenta fiscala a afacerii tale.

Cum realizez setarile TVA in magazin?

Pentru a realiza setarile cu privire la modul aplicarii TVA-ului in cazul comenzilor si livrarilor internationale ale magazinului tau MerchantPro, urmeaza pasii de mai jos:

 1. Acceseaza Setari > Taxe;
 2. Mergi la sectiunea Setari TVA, de unde poti gestiona setarile cu privire la modul de aplicare a TVA-ului in cazul comenzilor si livrarilor internationale;
 3. Mergi la setarea Unde este inregistrata compania ta? si selecteaza una dintre urmatoarele optiuni:
 • UE - selectarea acestei optiuni va face disponibila in pagina o serie de setari avansate privitor la aplicarea TVA-ului de catre comerciantii din zona UE;
 • non-UE - la selectarea acestei optiuni, se vor aplica doar setarile de taxe pe care le-ai definit in cadrul sectiunii Setari generale.
 1. Daca la setarea precedenta ai selectat optiunea UE, mergi la Aplica TVA diferentiat in functie de tara conform normelor UE; prin activarea acestei setari, pretul total al produsului va fi calculat dinamic in functie de cota TVA corespunzatoare tarii vizitatorului sau, dupa caz, corespunzatoare tarii de livrare a clientului; in cazul in care nu activezi optiunea, in magazin se va aplica cota TVA standard pe care ai definit-o;
 2. Mergi la Tara de rezidenta fiscala si selecteaza din meniul dropdown tara membra a Uniunii Europene in care este inregistrata fiscal compania care opereaza magazinul tau online;
 3. Mergi la Numar de TVA UE - introdu aici codul de TVA valid intracomunitar, al societatii care opereaza magazinul;
 4. Mergi la Aplica setarile de taxe pe baza de geolocatie determinata in functie de IP - prin activarea setarii, detectia taxei se va face pe baza de IP in cazul vizitatorilor nelogati; utilizarea setarii este nerecomandata;
 5. Mergi la Aplica TVA diferentiat in functie de tara conform normelor UE - prin activarea acestei setari, pretul total al produsului va fi calculat dinamic in functie de cota de TVA corespunzatoare tarii vizitatorului sau, dupa caz, corespunzatoare tarii de livrare a clientului; daca activezi setarea, vor deveni disponibile setarile Doresti sa aplici TVA la vanzarile catre companiile din UE? si Doresti sa aplici TVA la vanzarile catre persoanele fizice Non-UE?;
 6. Mergi la Doresti sa aplici TVA la vanzarile catre companiile din UE?; in mod normal, nu este necesar sa aplici TVA pentru vanzarile catre companiile din tarile UE, insa ai posibilitatea de a controla comportamentul dorit dupa cum urmeaza:
 • Nu aplica TVA - se va utiliza cota TVA standard pe care ai definit-o in magazin; decizia de a nu aplica TVA se va lua pentru companiile din EU din alta tara decat tara de rezidenta a magazinului si doar daca acestea au un TVA valid inregistrat in VIES;
 • Aplica TVA - clientii de tip persoana juridica din UE vor vedea preturile totale, care includ valoarea TVA; daca un client persoana juridica are un numar de inregistrare in scopuri de TVA validat in VIES, atunci sistemul nu-i va mai afisa TVA la checkout, iar tranzactia se va efectua pe baza preturilor fara TVA ale produselor.
 1. Mergi la Doresti sa aplici TVA la vanzarile catre persoanele fizice Non-UE?; in mod normal, nu este necesar sa aplici TVA pentru vanzarile catre persoanele fizice Non-UE insa ai posibilitatea de a controla comportamentul dorit dupa cum urmeaza:
 • Nu aplica TVA - se va utiliza cota TVA standard pe care ai definit-o in magazin;
 • Aplica TVA - orice client din afara UE (persoana fizica sau juridica) va vedea la checkout preturile totale, care includ valoarea TVA, calculata conform cotei standard de TVA pe care o utilizezi.
 1. Apasa butonul Salveaza dupa verificarea tuturor setarilor din pagina.

Determinarea valorii TVA-ului in magazin

In cazul vanzarilor internationale, daca alegi sa aplici TVA diferentiat in cadrul UE, valoarea TVA-ului poate varia in functie de tara clientului sau de tipul clientului (persoana fizica sau juridica). Avand in vedere ca aceste informatii sunt furnizate sau confirmate de client abia in cadrul procesului de checkout, valoarea finala a TVA-ului si implicit preturile finale vor fi afisate doar dupa ce clientul isi confirma datele de facturare (in cazul persoanelor juridice) sau de facturare si livrare (in cazul persoanelor fizice).

In momentul in care un vizitator acceseaza magazinul si nu este autentificat in contul de client, sistemul va incerca sa detecteze tara din care are loc accesarea, in functie de adresa IP, daca ai activat setarea Aplica setarile de taxe pe baza de geolocatie determinata in functie de IP. Astfel, vizitatorul va vedea preturile calculate in functie de cota TVA aplicabila pentru tara detectata automat pe baza de IP (cu exceptia rezultatelor din motoarele de cautare). Este recomandata utilizarea cu precautie a acestei setari.

Ulterior, odata cu introducerea datelor de facturare si livrare in cadrul procesului de checkout, se va determina cu exactitate cota de TVA care se aplica in cazul vanzarii respective si vor fi afisate preturile finale.

TIP
In ceea ce priveste modul de calculare a TVA-ului la nivelul comenzilor si in cadrul facturilor, sistemul iti pune la dispozitie doua optiuni de calcul: determinarea valorii TVA pe baza valorii totale a cantitatii comandate dintr-un produs (setare recomandata) sau pe baza pretului unitar al produsului. Pentru detalii, acceseaza topicul Calcularea si rotunjirea automata a taxelor.

Rescrierea cotelor TVA standard

Sistemul MerchantPro foloseste in mod implicit cotele de TVA standard aplicabile in fiecare tara din UE. In cazul in care doresti sa modifici cotele TVA standard ale tarilor UE catre care livrezi, urmeaza pasii de mai jos:

 1. Acceseaza Setari > Taxe;
 2. Mergi la TVA si acceseaza butonul Editare din dreptul acesteia;
 3. In overlayer-ul care se va deschide pe ecran ai la dispozitie optiunea Rescrie cotele TVA standard pentru tarile UE in care livrezi; activeaza optiunea, selecteaza tara pentru care doresti sa modifici cota TVA si introdu valoarea procentuala pe care vrei sa o utilizezi pentru TVA.
 4. Apasa butonul Salveaza dupa verificarea tuturor setarilor.

TIP
In cazul tarilor pentru care nu ai introdus o alta cota TVA, se va folosi valoarea standard existenta in sistemul MerchantPro. Poti vedea cota TVA corespunzatoare fiecarei tari din UE accesand icon-ul info de pe coloana Valoarea taxa din pagina Setari taxe. Tarile pentru care ai rescris valoarea standard a cotei TVA vor fi evidentiate printr-un marcaj corespunzator.

Resurse utile

Ghiduri si declaratii ANAF privitoare la OSS

Informatii detaliate despre Ghiseul Unic (OSS)

Ultima modificare: 08 Dec 2021
Te-a ajutat acest articol?
Mai ai nevoie si de alte informatii?
Confidentialitate
Utilizam cookie-uri pentru a-ti oferi serviciile si pentru a-ti optimiza experienta. Navigand in continuare, iti exprimi acordul cu privire la Politica de Cookies.