Aproape 30% dintre internautii din mediul urban fac cumparaturi online

6 decembrie 2011

Conform unui studiu realizat recent de GfK asupra comportamentului utilizatorilor de internet fata de cumparaturile online, studiu realizat pe un numar de 671 de persoane, 28% dintre utilizatorii de internet din mediul urban au facut cumparaturi online in ultimul an. Aproape un sfert dintre cei care cumpara de pe internet fac cumparaturi online, cel putin o data pe luna.

Cumparatorii care au cea mai mare predilectie pentru mediul online raman tinerii. Astfel, achizitiile online sunt realizate mai des de catre cei cu varste cuprinse intre 18-24 ani (37%), iar adoptarea acestui comportament scade pe masura ce varsta creste (ajunge la 31% pentru cei cu varsta  intre 25-34 ani si la 26% pentru intervalul 34-44 ani). Proportia dintre femei si barbati este aproximativ egala.

Locuitorii din Bucuresti si cei cu educatie superioara au facut intr-o proportie semnificativ mai mare cumparaturi online (36%, respectiv 40%).

De pe internet, locuitorii din mediul urban comanda in special: produse electronice, electrocasnice, telefoane (44%), imbracaminte si accesorii vestimentare (28%), dar si produse de ingrijire personala (22%) sau carti, CD-uri, DVD-uri (22%).

Modalitatea de plata de departe cel mai des folosita este in numerar cu plata ramburs, la primirea produsului (83%). Incep sa fie populare si platile online prin card bancar, acestea fiind pe locul al doilea ca metoda de plata utilizata in ultimele 12 luni de 28% dintre utilizatorii de internet din mediul urban.

„Cumparaturile online devin din ce in ce mai populare. Totusi, rolul internetului pentru cumpararea de produse merge dincolo de comanda online. De exemplu, foarte multi consumatori se informeaza de pe internet in legatura cu anumite cumparaturi pe care intentioneaza sa le faca, apoi, o parte dintre acestia aleg in continuare sa cumpere produsele din magazinele traditionale (offline)”, declara Traian Nastase, Online Project Manager GfK Romania.

Potrivit datelor ePayment, unul dintre cei mai importanti procesatori de plati online din Romania, in primele 10 luni ale anului 2011, romanii au cumparat online cu card bancar cu 14% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Majoritatea comenzilor au fost plasate in timpul saptamanii (81%), intre orele 10.00 √Ę‚ā¨‚Äú 18.00 (54%), 80% dintre comenzi provenind din Bucuresti.

In industria platilor online prin card bancar predomina vanzarile de produse si servicii din sectorul turismului, telecomunicatiilor si serviciilor. Cu toate acestea, in 2011, cresteri semnificative fata de anul anterior s-au inregistrat pe segmentul vanzarilor online de flori (75%), carti (76%) si cadouri (64%).

„In ultimul an, am remarcat o diversificare a produselor achizitionate de cumparatorii online si platite prin card bancar. Acest lucru, precum si scaderea valorii medii de tranzactionare fata de acum 3-4 ani, de exemplu, concomitent cu cresterea numarului de tranzactii, arata ca oamenii se deprind cu plata online si incep sa foloseasca aceasta metoda de plata tot mai des si pentru cumparaturile uzuale”, declara Mihai Manoliu, Sales Manager ePayment, PayU Group.

Datele ePayment, PayU Group provin din statisticile platilor online prin card bancar procesate prin sistemul propriu.

(Sursa: GfK Romania)

Lasa un comentariu