Ce trebuie sa stii ca sa iti optimizezi site-ul in functie de algoritmii Google Panda si Google Penguin

23 mai 2012

Google a lansat de curand un nou update pentru imbunatatirea rezultatelor in motorul de cautare. Dupa startul dat de update-ul Google Panda, ce a influentat negativ indexarea multor website-uri, specialistii SEO trebuie sa revizuiasca din nou strategiile pentru un alt update major, lansat pe 24 aprilie 2012: Google Penguin.

Focusul se pune pe dezvoltarea site-urilor de calitate si oferirea unei experiente cat mai bune pentru utilizatori. Ca sa intelegi cat mai bine cum iti pot influeta site-ul update-urile Google pentru rezultatele in motorul de cautare, am analizat pentru tine cele doua mari modificari de algoritm: Google Panda si Google Penguin.

 

Shopmania SEO

GOOGLE PANDA
Inainte de lansarea Google Penguin, compania facuse deja un prim pas pentru imbunatatirea rezultatelor de cautare. Acesta poarta numele de Google Panda si a aparut in luna februarie 2011. A fost creat printr-un algoritm mai sofisticat decat cel folosit pana in acel moment. Testerii au analizat mii de website-uri prin masurarea calitatii, ce include design-ul, viteza de incarcare sau rata de revenire pe acel site. Au fost introdusi noi factori pentru calcularea ranking-ului, ce sunt actualizati periodic, iar impactul lor se reflecta asupra ranking-ului intregului site, nu doar asupra paginilor individuale.

Google Panda a stabilit noi masuri pentru SEO on-page, adica pentru optimizarile pe care le poti face la nivelul site-ului tau, prin modificarea codului HTML, meta tag-urilor, cuvintelor cheie s.a. Pentru ca site-ul tau sa nu mai fie afectat de acest algoritm trebuie sa adaptezi continutul si structura site-ului pentru vizitatori, nu pentru motoarele de cautare.

Respectarea regulilor propuse de Panda te vor ajuta sa obtii o indexare mai buna si un rank superior. Iti recomandam sa acorzi mare atentie Ghidului de Calitate, ce scoate in evidenta practicile ilicite care vor duce la inlaturarea unui site chiar si complet din indexul Google sau care poate atrage penalizari foarte mari.


Shopmania SEO

GOOGLE PENGUIN
Google Penguin este numele de cod pentru noul algoritm de calcul al rezultatelor afisate in motorul de cautare, scopul sau fiind acela de a scade ranking-ul pe motorul de cautare pentru site-urile care violeaza regulile Google Webmaster prin folosirea de practici SEO intruzive. Practic Google Penguin completeaza algoritmul precedent prin stabilirea de reglementari pentru partea off-page, adica pentru factori care iti afecteaza site-ul si listarea naturala in rezultatele cautarilor si pe care nu ii poti controla prin modificarea codului din site.

Scaderi
Site-urile care au inregistrat scaderi dupa 24 aprilie 2012 sunt cele care au obtinut link-uri din retele de link-uri precum BuildMyRank, care a fost insa de-indexat. Pentru a vedea daca Google Penguin a avut impact asupra site-ului tau, verifica daca exista scaderi drastice de trafic dupa aceasta data si daca page rank-ul a fost influentat in sens negativ.

Estimarile facute de Google arata faptul ca 3.1% dintre website-urile in limba engleza sunt afectate de update-ul Penguin, in timp ce 3% dintre site-urile in limbile germana, chineza si araba au suferit acelasi tip de scaderi.

Formularul de reclamatii
Google a pregatit un formular pentru cei care vor sa ofere feedback cu privire la modul in care i-a afectat update-ul Penguin. Daca spre exemplu site-ul tau a inregistrat scaderi si consideri ca nu este corect acest lucru deoarece nu ai folosit practici intruzive, atunci ii poti contacta pentru o evaluarea a site-ului si eliminarea manuala a penalizarilor. Inainte de acest lucru este de preferat sa corectezi discrepantele pe care le gasesti intre site-ul tau si Webmaster Guidelines, deoarece odata realizata evaluarea, este posibil sa se gaseasca mai multe nereguli care sa duca la scaderea site-ului in loc de imbunatatirea sa pe motorul de cautare.

 

Shopmania SEO

Iti oferim o lista a celor mai importante reguli pe care sa le aplici website-ului tau, care iti vor garanta o evolutie pozitiva. Daca incepi sa le aplici de acum, vei putea fi sigur de perfomantele bune ale site-ului, indiferent de modificarile pe care la aduce Google modului de indexare pe motorul de cautare.

  • creeaza continut proaspat si de calitate, cu informatii utile
  • creeaza pagini atractive utilizatori, nu pentru motoarele de cautare
  • include cuvintelor cheie pe care le folosesc utilizatorii pentru a ajunge pe site
  • nu le folosi excesiv cuvintele cheie intr-o pagina
  • utilizeaza ancore cu texte cat mai diferite intre ele
  • adauga title si alt pentru imagini
  • foloseste un numar rezonabil de link-uri intr-o pagina
  • foloseste cuvintele cheie cat mai variate
  • foloseste fisierul robots.txt pentru a ajuta crawlerii
  • optimizeaza timpul de incarcare a site-ului
  • nu folosi scheme de linkuri pentru cresterea ranking-ului
  • nu folosi text ascuns, vizibil doar de webcrawleri. Vei indeparta utilizatorii care nu gasesc informatii relevante.
  • nu folosi cuvinte cheie irelevante pentru pagina respectiva
  • nu crea pagini multiple, subdomenii sau domenii cu continut duplicat
  • dezvolta o ierarhie clara a paginilor si accesarea tuturor paginilor prin hyperlink-uri
  • creeaza unui site map cu cele mai importante parti ale site-ului
  • foloseste pagini statice in locul celor dinamice, care nu sunt la fel de bine indexate
  • testeaza afisarea corecta a website-ului in browsere diferite
  • nu incerca sa obtii link-uri de la fermele de link-uri
  • nu cumpera si nu vinde link-uri pentru a creste page rank-ul
  • nu te axa pe cantitate, ci pe calitate
  • promoveaza-te pe retelele sociale, Google iti va oferi mai multa incredere.

 

Cum iti revii dupa Update-urile Google Panda si Google Penguin?
Cei doi algoritmi functioneaza impreuna si cu siguranta ordinea lor de aparitie a fost stabilita inca de la inceput. Google Panda a putut sa creeze baza pentru noile reguli Penguin, pe care sa le puna in practica detinatorii de site-uri. Daca Panda a lovit la momentul respectiv 12% dintre website-uri, in aprilie acestea au fost deja pregatite pentru noile imbunatatiri aduse de Penguin, inregistrandu-se  doar scaderi majore pentru numai 3% dintre website-uri.

Trebuie sa tii neaparat cont de faptul ca Google vrea sa afiseze doar website-uri de calitate in rezultatele din motorul de cautare. Este important sa introduci un continut de calitate care se dovedeste a fi valoros pentru cititori. Cand faci acest lucru, alte site-uri si bloguri vor posta linkuri catre site-ul tau, in mod natural.  Folosirea textelor ancora pentru link-urile catre site vor ajuta in plus imbunatatirea ranking-ului tau. Cu alte cuvinte, ar trebui sa creezi continut pentru oameni, nu pentru motoarele de cautare.

Daca incerci sa fii original si sa te diferentiezi de concurenta fara a folosi practici neloiale, cu siguranta nu vei da gres niciodata. Google este pus pe pozitii pentru restructurarea viitorului Search Engine Optimization. Trebuie sa te pregatesti inca de pe acum pentru ca site-ul tau sa reiasa in primele rezultate ale cautarii si dupa urmatoarele update-uri, care vor pune accent cu siguranta tot pe o calitate foarte buna a continului. Important nu este cat de repede obtii un rank mare, ci cum il poti pastra acolo.

Google iti recomanda sa monitorizezi in mod regulat performantele site-ului si sa fii pregatit pentru noile update-uri de algoritm care vor aparea in viitorul apropiat. Ca sa pastreze linia numelor date pana acum update-urilor, urmatoarele doua se vor numi Google Skunk si Google Zebra. Sa speram ca nu vor fi la fel de extreme precum alb-negrul celor doua animale.

 

Informatii mai detaliate gasesti pe Webmaster Central Blog.

Lasa un comentariu