Cum sa castigi increderea clientilor atunci cand esti la inceput de drum – 7 Idei

19 februarie 2020

Ce faci atunci cand vrei sa cumperi ceva dintr-un magazine online nou? Evident, te uiti la review-uri. Sau cel putin asa fac circa 80% dintre clienti.

Dar ce se intampla atunci cand magazinul tau este nou-nout? Cum castigi increderea clientilor la inceput, daca nu poti arata nici review-uri, nici asa-numitul social proof?

Nu, nu e o cauza pierduta. Si da, te poti lupta chiar si cu marile magazine online din industria ta.

Afla care sunt cele 7 moduri de a castiga increderea clientilor inca de la inceput

Magazinul tau online este locul unde incepe si se termina increderea clientilor. De aceea, ai nevoie in primul rand de o platforma de eCommerce adaptata nevoilor tale si pietei pe care activezi. Aici te putem ajuta noi, insa cele de mai jos depind doar de tine:

Creeaza conexiuni la nivel uman prin pagina „Despre Noi”

Uita de textele generice despre „echipe tinere si ambitioase” si scrie o poveste reala. Explica de ce ai deschis acest magazine online, care e istoricul tau si/sau al brand-ului si ce iti doresti pentru viitor. Adauga cat mai multe fotografii cu oamenii din spatele afacerii tale pentru a-i da o fata umana, una in care clientii pot avea incredere.

Majoritatea oamenilor sun sceptici cu privire la afacerile despre care nu stiu nimic. Si e normal sa fie asa – o afacere este ceva impersonal, un logo si un numar de inregistrare. Abia cand ii dai o fata umana clientii tai incep sa capete incredere. Astfel stiu ca site-ul tau nu este o capcana – cineva si-a asumat toate tranzactiile de pe el.

Afiseaza logo-urile legate de securitate generala si plati securizate

19% dintre clientii e-commerce abandoneaza cosurile pentru ca nu au incredere in securitatea magazinului online.
Ca sa eviti asta, afiseaza clar:

  • Certificatul SSL: astfel, clientul stie ca detinatorul domeniului e usor de verificat, iar informatia se transmite in mod criptat.
  • Logo-urile optiunilor de plata: Visa, American Express, PayPal – cu cat mai multe optiuni, cu atat mai bine. Clientii vor aprecia multitudinea de optiuni pe care o au, dar si faptul ca atatea brand-uri cunoscute sunt asociate cu magazinul tau.
  • Logo-urile procesatorilor de plata: afiseaza clar, intr-un loc usor vizibil, ca toate platile sunt securizate si garantate de un procesator bine-cunoscut in piata.

TIP
Afla din sectiunea Help cum iti poti instala un certificat SSL pe magazin si cum te poate ajuta din punct de vedere SEO, pentru a obtine increderea clientilor si pentru a-ti securiza magazinul.

Creeaza si afiseaza o politica de retururi clara

Nu este un subiect comod – nimanui nu ii plac retururile. Nici macar clientilor tai. Insa 79% dintre ei vor sa stie ce optiuni de retur au in caz ca au primit comanda gresita, ca s-au razgandit, ca bunurile au fost avariate sau ca magazinul tau a gresit in orice alt mod.

Ca atare, afiseaza linkul catre politica de retur intr-un loc cat mai vizibil. Pentru puncte bonus, pune cateva fraze-cheie din politica de retur, in pagina de comanda. Iata cateva exemple care castiga mereu increderea cumparatorilor online.

  • „Vei primi garantat banii inapoi daca produsul este avariat.”
  • „E OK sa te razgandesti. Ne poti trimite produsul inapoi in termen de 5 zile, iar noi iti vom returna intreaga suma.”
  • „Nu ai primit produsul la timp? Iti returnam intreaga suma, fara alte conditii.”

Scopul acestor fraze este de a-i asigura pe clientii tai ca, orice sa-ar intampla, ei nu-si vor pierde banii. Magazinul tau online se asigura de asta prin toate mijloacele care ii stau la dispozitie.

Asigura servicii de suport excelente

Uneori, clientii pot avea intrebari despre produsele tale, garantie, conditii de livrare sau de retur. Daca vrei sa le castigi increderea clientilor inca de la prima vizita, asigura-te ca acestia pe pot contacta rapid si usor.

Pentru ca suntem diferiti, cu nevoi si preferinte diferite, iti recomandam sa pui la dispozitia clientilor tai mai multe modalitati de a te contacta:

Desigur, este important ca departamentul tau de suport sa aiba un program cat mai lung. Iar atunci cand listezi o modalitate de contact pe site, trebuie ca aceasta sa fie monitorizata in permanenta.

Ofera informatii detaliate despre toate produsele

Niciun detaliu nu este prea mic pentru a fi adaugat la descriera produsului. Atunci cand site-ul tau ofera informatii detaliate, tu ai doua beneficii majore:

  • Castigi increderea clientilor noi, chiar si a celor mai pretentiosi dintre ei.
  • Site-ul tau este optimizat mai bine pentru motoarele de cautare (SEO). Cu cat descriera unui produs este mai detaliata, cu atat pagina produsului va fi mai bine plasata in paginile de rezultate ale motoarelor de cautare.

De exemplu, in loc de *”rochie din matase” poti scrie „rochie din matase japoneza lucrata manual”. Dincolo de precizie, descrierea suplimentare ofera si o justificare in plus pentru a plati pretul cerut.

Pe cat posibil, toate descrierile produselor tale ar trebui sa contina urmatoarele informatii:

  • Culoare;
  • Marime (toate coordonatele relevante);
  • Greutate;
  • Material/materii prime/ingrediente;
  • Certificari organice. Bio, CEE, FDA si altele asemenea (acolo unde este aplicabil);
  • Alte caracteristici suplimentare. De exemplu: „curea detasabila pentru cat tu sa poti purta rochia in doua moduri diferite”.

Fotografiile si clipurile video ar trebui, de asemenea, sa nu lipseasca. O fotografie de detaliu si una cu produsul intreg sunt absolut necesare. Poti sa mai adaugi si clipuri cu diferite moduri de intrebuintare/purtare, precum si diverse alte fotografii care prezinta produsul din unghiuri diferite.

Pastreaza-ti promisiunile

Multi operatori ecommerce sunt tentati sa ofere conditii excelente (livrare gratuita sau foarte rapida, discounturi uriase, bonusuri, programe avantajoase de loialitate etc.) pentru a atrage rapid primii clienti. Intr-adevar, toate acestea sunt excelente pentru a-ti crea o baza de clienti. Insa doar daca iti poti respecta promisiunile.

Inainte de a lansa o campanie de acest gen, asigura-te ca:

  • Ai stocuri suficiente pentru toate comenzile pe care le anticipezi;
  • Poti oferi reducerile promise fara a-ti crea problem financiare pe viitor;
  • Firma de curierat cu care lucrezi poate livra produsele in intervalul promis.

Ofera cateva produse gratuit, pentru a fi testate

Exista mai multe moduri in care poti atrage primii clienti oferind cateva produse gratuit:

  • Ofera un produs mai mic ca valoare, dar complementar cu cel comandat la fiecare dintre primele 100 de comenzi.
  • Colaboreaza cu influenceri si/sau bloggeri carora sa le oferi produsele tale premium spre a fi testate (in schimbul unor materiale postate pe canalele lor media si/sau review-uri).
  • Ofera produse complementare celor comandate intial in schimbul unui review onest. De exemplu: filtre de schimb pentru cani de apa filtrante dupa postarea unui review pe site. Review-urile sunt cel mai bun mod de a castiga increderea clientilor, asa ca iti recomandam sa faci tot posibilul pentru a primi cat mai multe inca din prima zi a magazinului tau online.
  • Colaboreaza cu alte magazine online sau participa la diverse targuri locale unde poti oferi mici sample-uri din produsele tale impreuna cu cupoane de reducere pentru comenzi pe site.

Recomandari pentru a castiga increderea clientilor cand esti la inceput

Comertul online este foarte competitiv. Insa asta nu inseamna ca nu poti construi un brand popular chiar si atunci cand trebuie sa concurezi cu nume deja mari.

Primul lucru de care ai nevoie este cunoasterea aprofundata a potentialilor tai clienti:

  1. Ce apreciaza ei mai mult – livrare gratuita sau foarte rapida?
  2. In ce bloggeri din domeniu au cea mai mare incredere?
  3. Ce modalitate de plata prefera?

Raspunde la aceste intrebari si vei sti exact cum sa oferi produsele si serviciile pe care clientii tai le asteapta. Astfel, vei castiga increderea clientilor inca din primele luni de functionare ale magazinului tau.

Succes!

Lasa un comentariu