7 modalitati de a folosi in mod legal fotografiile online
Navighezi pe Internet si gasesti fotografii spectaculoase, care iti plac la nebunie si pe care ai vrea sa le folosesti in propriile campanii de promovare sau pe blog? Din pacate nu le poti utiliza fara sa ai drepturi de licenta asupra lor.
Acest tip de restrictii nu sunt prea placute, dar nici un proces la tribunal nu suna prea bine, nu? Totusi, exista cateva metode prin care poti folosi, legal, imagini de calitate foarte buna in scopuri comerciale, pe care vrem sa ti le prezentam ca sa te poti folosi de ele ori de cate ori ai nevoie. In plus, folosirea de imagini de calitate, la liber, va creste si calitatea continutului publicat si promovat online.
Drepturile de autor (© Copyright) sunt active inca din momentul in care lucrarea cuiva incepe sa fie creata, indiferent ca este vorba despre o fotografie, o carte, o pictura sau un obiect. Se aplica atat lucrarilor publicate, cat si celor nepublicate. Este un drept care se aplica automat si nu necesita documentatie speciala pentru a fi valabil, dar poate fi inregistrat ca trademark sau patent pentru a proteja lucrarea respectiva in situatii specifice.
Imagini proprii
Poti publica oricand doresti propriile creatii, intrucat iti apartin. Fie ca ai posibilitatea sa le obtii singur, fie sa angajezi o firma specializata in obtinerea de materiale foto-video profesionale, imaginile respective pot fi utilizate fara restrictii. Imaginile de produs de pe magazinul tau onlinte sunt foarte importante pentru a convinge potentialii clienti sa cumpere de la tine. Este un mare avantaj sa le oferi imagini la rezolutie mare in care pot fi observate multe detalii ale produselor.
Ca autor al unor materiale, ai dreptul:
- de a le reproduce;
- de a le publica;
- de la realiza lucrari derivate bazate pe materialele originale;
- de a distribui copii ale originalelor pentru vanzare, inchiriere sau imprumut.
Totusi, in cazul in care fotografiile proprii contin portrete ale unor persoane publice si vrei sa le folosesti in scopuri comerciale, vei avea nevoie de un acord semnat de persoana in cauza.
Imagini publice (public domain images)
Acest tip de imagini au fost eliberate de copyright si nu sunt detinute de nicio persoana fizica sau juridica. Pot fi folosite pentru publicare online, in print, pot fi comercializate sau editate. Dar cum ajung fotografiile pe domeniul public? Exista legi in aceasta privinta care spun in felul urmator:
- materiale care din start nu pot avea drepturi de autor (titluri, nume, fraze, sloganuri, simboluri, numere; idei si date; procese si sisteme; lucrari si documente guvernamentale);
- materiale care au fost semnate ca domeniu public chiar de catre autorii lor;
- orice tip de material publicat in America inainte de 1923 nu este protejat de copyright;
- materialele publicate intre anii 1923 si 1963 cu drepturi de autor care nu au fost reinnoite;
- materialele publicate intre anii 1923 si 1977 si care nu au un document de copyright, se afla pe domeniul public;
- lucrarile publicate fara drepturi de autor intre 1978 si 1 martie 1989 si care nu au fost inregistrate in urmatorii 5 ani;
- portrete ale politicienilor sau imagini obtinute de angajatii oficiali ai guvernului federal, sunt de asemenea publice;
- drepturile de autor expira dupa 50 sau 70 de ani de la decesul autorilor (in functie de tara), data expirarii variind in functie de domeniu.
Unde poti gasi imagini de pe domeniul public?
Pe pagina web Wikipedia Public Domain Image Resources gasesti o lista intreaga de website-uri cu un astfel de continut, de unde poti alege pe cel de care tu ai nevoie. Alte cateva site-uri care au imagini care pot fi folosite GRATUIT, inclusiv in scopuri comerciale, sunt:
- Flickr.com/commons
- Publicdomainvectors.org (vectori)
- Publicdomainsherpa.com
- 1millionfreepictures.com
- Pexels.com
- Pixabay.com
- Unsplash.com
- Freepik.com (plus vectori, psd, icons)
- Picjumbo.com
Pentru a oferi o fotografie sau alt tip de document catre domeniul public, este nececesara inregistrarea sa pe website-ul
CreativeCommons.org, iar termenii pot varia in functie de tara de provenienta.
Imagini care necesita atribuirea unei licente
Un alt tip de imagini pentru care poti opta sunt Creative Commons, care ofera fotografilor posibilitatea de a pune la dispozitia publicului propriile imagini, avand in continuare un anumit control asupra modului in care sunt folosite. Practic exista :
- fotografii care pot fi folosite in scopuri comerciale;
- fotografii care nu pot fi folosite in scopuri comerciale.
De asemenea, exista mai multe tipuri de atribuire care ofera mai multa sau mai putina libertate celui care utilizeaza imaginile, astfel:
Attribution – licenta permite distribuirea si editarea, chiar si comerciala, atata timp cat este mentionat autorul.
Attribution-NoDerivs – Permite redistribuirea, comerciala si non-comerciala, atata timp imaginile sunt insotite de numele autorului si nu sunt editate.
Attribution-NonCommercial-ShareAlike – licenta permite editarea si modificarea non-comerciala a imaginilor, doar daca autorul este mentionat si sunt licentiate noile creatii sub aceiasi termeni.
Attribution-ShareAlike – imaginile pot fi editate si modificate in scopuri comerciale, daca autorul este creditat, iar noile creatii sunt licentiate sub termeni identici.
Attribution-NonCommercial – imaginile pot fi editate si modificate doar in scopuri non-comerciale, iar noile lucrari trebuie de asemenea sa aiba mentiunea autorului. Insa nu trebuie licentiate si materialele derivate sub aceiasi termeni.
Attribution-NonCommercial-NoDerivs – este cea mai restrictiva varianta, ce permite descarcarea imaginilor si partajarea lor atata timp cat este mentionat autorul, dar nu pot fi modificate sau folosite in scopuri comerciale.
Informatii amanuntite gasesti pe pagina oficiala Creativecommons.org/licenses.
Imagini gratuite Google Images
O alta modalitate de gasire a imaginilor gratuite cu licenta, usor de folosit, este chiar Google Images. Aici vei putea observa, in meniul Search Tools, optiunea de cautare Usage rights, unde exista 4 variante de licente:
- labeled for reuse with modification;
- labeled for reuse;
- labeled for noncommercial reuse with modification;
- labeled for noncommercial reuse.
Foloseste cu incredere acest filtru de cautare, iar cand alegi o fotografie, verifica pe website-ul sursa termenii privind licenta, pentru a te asigura ca respecti conditiile impuse.
Imagini sub licenta „Fair Use”
Exista un model interesant de folosire a imaginilor care nu iti apartin, care spune ca poti modifica lucrarea cuiva atat de mult incat poate fi considerata o noua lucrare. „Fair use” este o exceptie legala si se afla pe o balanta delicata ce permite folosirea limitata si chibzuita atata timp cat nu intervine asupra sau nu impiedica drepturile autorului. Pot fi luate in considerare urmatoarele situatii:
- lucrarea a fost modificata atat de mult incat are un alt mesaj;
- folosirea unei mici parti din materialul original;
- imaginea originala este foarte putin creativa si astfel modificarea ei se poate face cu usurinta.
Cumpararea de imagini cu licenta (stock images)
Imaginile tip stock (foto, video, vectori, icon-uri, template-uri) care pot fi cumparate, se impart in mai multe categorii:
A. royalty-free >> platesti taxa o singura data si obtii dreptul de a le folosi ori de cate ori doresti, cu conditia sa respectii termenii de licenta.
B. rights-managed >> dreptul de utilizare este limitat ca timp, regiune, industrie si variaza in functie de licenta.
Aplicatii foto online
Exista o serie de servicii online care permit descarcarea gratuita a unor elemente grafice (colaje, editare foto, creare facebook cover etc.) in care au fost utilizate fotografii gratuite sau stock, la preturi foarte mici (ex :$1 pe Canva.com, timp de descarcare 24 ore). Printre acestea exista si servicii care permit crearea de infografice, afise, template-uri de carti etc. Cateva exemple ar fi:
Lasa un comentariu