Detinatorii de domenii .ro vor plati o taxa anuala de reinnoire

5 decembrie 2013

Persoanele fizice si juridice care detin domenii de Internet in .RO vor fi obligate sa plateasca o taxa anuala de reinnoire, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern. Pana acum, pentru inregistrarea domeniilor exista doar o taxa unica, platibila la achizitionarea domeniului. Insa la propunerea Registrului National RoTLD se doreste si adaugarea unei taxe anuale de reinnoire a unui domeniu .ro, printr-un ordin al ministrului pentru Societatea Informationala.

Intalnirea in care s-a discutat aceasta problema a avut loc saptamana trecuta, unde au participat reprezentanti ai furnizorilor de Internet, membri ai asociatiei si reprezentanti ai Departamentului RoTLD, serviciul de gestionare a 710.000 domenii .ro, dupa cum a precizat Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP.

Prin intermediul acestei propuneri se doreste ca domeniile .ro sa fie inregistrare doar pe o perioada determinata de cel putin un an de zile, care poate fi ulterior prelungita prin plata taxei de reinnoire. Valoarea acestei taxe este posibil sa fie de 10 euro pe an, ce va putea fi platita si in avans pe o perioada de cel mult 2 ani de zile.

In prezent costul pentru un domeniu .ro este 51,26 USD + TVA (24%) si nu exista o taxa de intretinere, conform datelor de pe site-ul RoTLD.

Pentru numele de domenii existente inregistratorii au obligatia reinnoirii acestora in termen de maxim 3 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului, dar pentru numele de domenii inregistrate in ultimele 24 de luni, reinnoirea se face in momentul in care dreptul de folosinta a numelui de domeniu este egal cu 24 luni, pe considerentul ca taxa se poate plati pentru 2 ani in avans, spun oficialii.

Acest proiect de act normativ a luat nastere in baza urmatoarelor motivatii, ca urmare a analizei practicilor internationale:

  • cheltuielile cu mentenanta;
  • costurile pentru asigurarea securitatii datelor;
  • investitiile necesare pentru echipamente dedicate si teste de penetrare;
  • cheltuielile de intretinere cu baza de date pusa in serviciul public in vederea interogarii datelor (Whois), cu respectarea legislatiei privind  protectia datelor cu caracter personal.

Prin introducerea taxei anuale Registrul RoTLD va beneficia de informatii actualizate in ceea ce priveste domeniile active, domeniile folosite si cele nefolosite, va putea debloca domeniile achizitionate si nefolosite in vederea punerii la dispozitia utilizatorilor a dreptului de folosinta a numelor respective.

„Formularea (n.a din proiectul de HG) nu este foarte clara. Noi am discutat la reuniunea avuta saptamana trecuta ca este necesara rezolvarea unei situatii cu numele de domenii, in sensul ca foarte multe nume de domenii nu mai sunt utilizate si datele respective nu sunt actualizate. La noi, de la inceput, domeniile .ro au fost alocate practic pe viata. De fapt nu s-a precizat niciodata pentru ce termen se aloca un nume de domeniu si sunt foarte multe situatii de firme care si-au inregistrat nume de domenii in anii 1995-1996, 2000 chiar si mai curand, si care nu mai exista. Au disparut, in mod natural. Aceste nume de domenii ar trebui sa fie disponibilizate dupa o anumita procedura. Pentru noi taxa este o consecinta a procedurii care se va adopta, nu un scop in sine. Sunt inregistrate peste 710.000 de nume de domenii, din care 36% sunt pentru persoane fizice, iar 64% sunt alocate unor persoane juridice. Sigur exista un numar destul de mare de nume domenii inactive, in care nu se face nimic”, a declarat pentru HotNews.ro Gheorghe Serban.

Sursa: Hotnews.ro

Etichete:

Lasa un comentariu