Suedia, prima societate care va renunta la banii lichizi

6 ianuarie 2016

Suedia este pe cale sa devina prima tara care nu va mai folosi bani lichizi, multumita sistemelor securitate de plata cu cardul, in care cetatenii au foarte mare incredere. 

Potrivit cercetatorului KTH, Niklas Arvidsson, consumatorii din Suedia folosesc din abundenta un sistem plata securizat de pe telefoanele mobile, Swish Payment, chiar si pentru cele mai mici tranzactii, cum ar fi impartirea notei de plata, imprumutarea unui prieten cu bani sau efectuarea unei plati la magazin. Chiar si vanzatorii ambulanti sunt dotati cu carduri pentru citirea cardurilor mobile.

Cantitatea de cash folosita in prezenta este foarte scazuta, fiind agreata in special de persoanele in varsta si copii. Acum exista doar 80 de miliarde de Coroane suedeze in circulatie, adica 8 miliarde de Euro, in comparatie cu cele 106 de miliarde Coroane care erau utilizate in urma cu sase ani. Suedia cashless

Aplicatia pentru plati de pe telefoane mobile, Swish, este rezultatul colaborarii dintre bancile suedeze si cele daneze, si este folosita pentru tranzactii in timp real intre indivizi. Daca va fi utilizata si pentru tranzactii ecommerce, atunci economia va trebui sa fie reorganizata. Mai multe despre modul de functionare puteti citit pe site-ul oficial www.getswish.se folosind translatorul de limba din browser.

Sistemul de plata din Suedia este unul simplu, are costuri reduse, si este cat se poate de transparent pentru public. Deja exista cateva sucursale care nu mai accepta deloc cash.

Pana cand se va pune in aplicare un sistem economic total digital, fara bani lichizi, vor trebui luate in considerare si persoanele care nu stiu sa foloseasca un calculator sau un telefon, in special cele din mediul rural, dar si persoanele fara adapost sau imigrantii.

Stockholm, Suedia

Si in Danemarca, deja 40% din populatia adulta alege sa foloseasca o aplicatie pentru plata de pe mobile creata de Danske Bank, MobilePay. Introducerea unei astfel de aplicatii la nivel international ar fi o adevarata provocare, nu imposibila insa.

La polul opus exista societati in care lipsa conturilor bancare si a banilor ar putea duce la efectuarea mai usoara a platilor cu telefonul. Este cazul tarilor din Africa subsahariana unde bancile si organizatiile guvernamentale si non-guvernamentale experimenteaza sistemul de plata prin telefon. Spre exemplu, in Kenya serviciul Vodafone de plati are o influenta de 25% din PIB-ul tarii, iar in Nigeria a fost lansat un card biometric de identitate care functioneaza si pe post de card bancar. Si in India se doreste crearea unui sistem care va emite carduri biometrice pentru cetatenii cu drept de vot. 

Lasa un comentariu