Uniunea Europeana a aprobat noi reguli privind cumparaturile online
Detinatorii unui magazin online vor avea de respectat noi norme iar cumparatorii care achizitioneaza produse de pe Internet vor avea noi drepturi conform regulilor aprobate ieri de Parlamentul European.
Cea mai mare preocupare privind vanzarile pe Internet intre statele membre ale Uniunii Europene era pana acum diferenta dintre reglementarile aplicabile in fiecare dintre aceste state.
Noile reguli stabilite de Uniunea Europeana privind cumparaturile online se vor aplica in toate statele membre ale Uniunii eliminand astfel aceasta bariera.
Pentru consumatori, noile reglementari prevad ca acestia vor avea dreptul sa se razgandeasca si sa returneze produsele achizitionate dintr-un magazine online in termen de doua saptamani iar daca produsul nu le este livrat in termen de 30 de zile sa renunte la comanda.
De asemenea, banii platiti de client pentru produs trebuie returnati acestuia in termen de 14 zile daca acesta s-a razgandit si a anulat comanda plasata.
Dreptul de a putea face cumparaturi in deplina cunostinta de cauza
O alta masura importanta prevede ca magazinele online sunt obligate sa furnizeze clientilor informatii detaliate privind datele de contact precum si asupra produselor comercializate astfel incat toti clientii magazinelor online sa stie exact ceea ce cumpara iar taxele „ascunse” vor fi complet interzise.
Livrarea si responsabilitatea asupra coletului
Termenul de livrare este un punct sensibil pentru orice client al unui magazin online, intrucat orice client doreste sa primeasca produsul comandat la timp.
Conform noilor reglementari orice bun comandat la distanta trebuie livrat clientului in maxim 30 de zile in caz contrar consumatorul avand dreptul sa anuleze comanda.
Responsabilitatea privind eventualele distrugeri ale marfurilor in timpul livrarii sau a pierderii va reveni, conform noilor reglementari, comerciantului.
Noile norme au fost adoptate cu peste 600 de voturi pentru, doar 16 impotriva si circa 20 de abtineri.
Normele vor trebui puse in aplicare in maxim 2 ani de la intarea in vigoare de catre toate tarile membre UE.
Lasa un comentariu