Dupa Black Friday vine Cyber Monday

19 noiembrie 2012

Dupa nebunia cumparaturilor la super-pret, de care vor profita clientii cu ocazia Black Friday, reducerile se vor muta cu totul pe Internet. Zi dedicata magazinelor virtuale, Cyber Monday deschide sezonul cumparaturilor online de sarbatori si este data care a adus retailerilor cele mai multe vanzari in mediul online.

Ce inseamna Cyber Monday?
Aceasta denumire a aparut pentru prima data in data de 28 noiembrie 2005, intr-un comunicat de presa lansat de Shop.org, cu privire la cresterea neobisnuit de mare pe care au inregistrat-o vanzarile online. Aceasta zi de luni devine astfel Cyber Monday, iar de atunci a continuat sa isi mentina locul in strategiile de marketing ale companiilor.

Dar care sunt motivele pentru care utilizatorii au achizitionat mai multe produse in aceasta zi, fata de oricare alta? Cyber Monday este, asa cum o spune si numele, o zi de Luni, fiind insa prima de dupa Black Friday. Dupa cum stiti deja, Vinerea Neagra isi regaseste locul in istorie de peste 40 de ani si este vinerea imediat urmatoare Zilei Recunostintei.

Este evident faptul ca oamenii si-au dorit sa achizitioneze produse pentru a oferi cadouri celor dragi cu ocazia acestei sarbatori, insa odata cu extinderea promotiilor din aceasta vineri si cererea pentru produse la pret mic a crescut. Cei care nu au reusit sa isi finalizeze cumparaturile joi si vineri, au ales sa faca acest lucru imediat Luni, pe online. Multi dintre angajatii intorsi la locurile de munca, dupa goana reducerilor provocate de Black Friday, au ales sa continue shopping-ul pe Internet.

Acest proces a fost accentuat de dezvoltarea conexiunilor mai rapide si sigure la Internet, dar si extinderii magazinelor online pe device-urile mobile. Pratic accesul la Internet se poate realiza din aproape orice loc si in orice moment, astfel ca oamenii sunt mai dispusi sa navigheze si sa comande produse online, in locul cumparaturilor clasice care necesita mai mult timp.

Reduceri Cyber Monday

Cyber Monday in Romania
Daca la noi in anii trecuti a avut loc doar incalzirea, speram ca acum sa vedem reduceri adevarate pe majoritatea magazinelor online. Conceptul Cyber Monday a fost preluat de un numar ceva mai mare de retaileri online din Romania, in 2011, comparativ cu anul precedent, insa aceasta zi nu a inregistrat acelasi succes precum Black Friday.

La nivelul actual, sunt greu de cuantificat si analizat datele statistice legate de incasari si de traficul adus de Lunea Cibernetica pe site-urile de cumparaturi. Totusi, cifrele prezentate de un numar mic dintre comerciantii online ne ajuta sa observam ca exista eforturi de marketing concentrate pe atragera clientilor in aceasta zi.

Beneficiile Cyber Monday
Este bine sa tii cont de faptul ca Lunea Cibernetica are loc imediat dupa Black Friday, iar consumatorii se afla inca in frenezia cumparaturilor la pret redus. Cei care nu au gasit in magazinele fizice ceea ce cautau sau pur si simplu nu au avut timp sa se ocupe de acest lucru, pot profita de inca o ocazie pentru a cumpara acum de pe Internet, produsele dorite. Preturile din online ar putea fi chiar mai convenabile datorita costurilor mai reduse ce tin de intretinerea magazinului virtual si de logistica.

Si furnizorii de plati online vor avea mai mult de lucru in aceasta zi. Se asteapta ca posesorii de carduri sa cheltuiasca sume foarte mari pentru cumparaturi, iar aceasta zi sa fie cea mai aglomerata din an pentru platile online deoarece tot mai multe magazine online din intreaga lume s-au afiliat acestei tendinte de peste ocean.

Daca te-ai decis sa lansezi reduceri de pret in Vinerea Neagra, inseamna ca vei mai avea la dispozitie cele doua zile de peste weekend ca sa tragi o concluzie cu privire la produsele care au avut succes. Vei putea crea noi oferte care sa fie si mai bine adaptate cererii, dar si sa imbunatatesti serviciile acolo unde acestea au prezentat cateva minusuri datorita fluxului mai mare de cumparaturi. Tine cont si de faptul ca multi dintre retailerii online ar putea avea deja pregatita o strategie sigura pentru Cyber Monday daca vor participa si la Black Friday.

Lasa un comentariu