Idei pentru obtinerea si optimizarea imaginilor de produs

18 octombrie 2013

Modul de prezentare al produselor pe care le vinzi are un impact semnificativ asupra numarului de comenzi. O singura imagine poate atrage clientii sa afle detalii despre un produs sau ii poate convinge sa paraseasca site-ul. Acestia sunt bombardati cu imagini de produs, insa tu trebuie sa o detii pe cea castigatoare. In plus, optimizarea imaginilor si alegerea cadrelor potrivite sunt doar cateva dintre lucrurile pe care sa le iei in considerare atunci cand populezi magazinul online cu produse.

Optimizarea imaginilor

1. Dimensiunea imaginilor

Imaginile mici si cu rezolutie slaba nu sunt atractive si nu ofera vizitatorilor informatiile vizuale de care au nevoie. Pentru a rezolva aceasta problema, este bine sa incarci pe site imagini cu o rezolutie buna si la o dimensiune care sa ofere indeajuns de multe detalii.

Ai grija totusi la dimensiunea lor. Daca imaginile sunt prea mari vei cadea in extrema opusa, in care acestea se vor incarca greu, iar utilizatorul va parasi pagina inainte de a vedea produsul. Asa ca alege o dimensiune care sa poata satisface toate conditiile. In plus, motoarele de cautare iau in calcul si timpul de incarcare al unei pagini, pentru ranking-ul in paginile de rezultate.

Atentie! Reducerea dimensiunii vizibile a imaginilor prin intermediul codului HTML, nu va reduce dimensiunea fisierului care se incarca pe site.

2. Tipuri de fisiere imagine

Dimensiunea fisierului influenteaza timpul de incarcare al unei pagini web, iar acesta depinde nu doar de rezolutia imaginii, ci si de tipul fisierului. Pentru a gasi varianta optima, ia in considerare diferentele dintre acestea:

.JPG – poate cel mai intalnit tip de fisier imagine, acesta nu pastreaza anumite informatii din cadrul fotografiei originale, insa sunt putin vizibile cu ochiul liber si nu vor afecta calitatea perceputa a imaginii incarcate pe site;

.PNG – spre deosebire pe .jpg, acest fisier suporta transparenta;

.GIF – este un fisier de mici dimensiuni, insa utilizeaza o paleta redusa de culori si este in general folosit pentru animatii.

 

3. Numele si tag-urile imaginilor

Motoarele de cautare recunosc o imagine datorita codului HTML care contine tag-ul , insa nu pot citi continutul regasit in imagine, cum ar fi in exemplul de mai sus tortul si florile. Putem insa ajuta crawlerii, robotii de cautare, sa inteleaga subiectul regasit in imagine, adaugand un nume sugestiv pentru fisierul imagine. Ne referim la adaugarea numelui si eventual a codului de produs daca acesta este relevant la cautare si evitarea incarcarii de imagini care contin doar o insiruire aleatorie de caractere.

Ex: gresit – „DSC00234.jpg” | corect – „tort-trandafiri-cadou-craciun.jpg”

De asemenea, poti adauga si Atributul Alt in codul sursa al paginii. Acesta are rolul de a inlocui (alterna) imaginea in cazul in care aceasta nu se poate incarca pe site si afisa astfel utilizatorilor un text sugestiv pentru continutul din acea imagine. Inca un atribut HTML care ajuta la indexarea imaginilor este Title, al carui text se afiseaza la mouseover pe imaginea in cauza, text ce este relevant, atragator si concis.

Ex: <img src=”http://www.siteultau.ro/tort-trandafiri-cadou-craciun.jpg” alt=”Masa festiva impodobita cu tort si trandafiri rosii.” title=”Idee aranjament masa Craciun cu trandafiri rosii.” width=”450″ height=”250″>

 

4. Prezentarea produselor

Produsul intreg. Ai sigur nevoie de o imagine care sa prezinte produsul in intregime, indiferent de dimensiunile sale.

Unghiuri. Pentru mai multe informatii, adauga si imagini care sa arate produsul din mai multe unghiuri.

Detalii. Pentru a convinge potentialul cumparator este necesar sa ii oferi si detalii foto care scot in evidenta textura sau finisajele produsului.

Produsul in actiune. In functie de tipul produsului, fotografiaza-l si in timp ce este folosit, pentru a putea intelege cumparatorul cum se foloseste acesta sau cum ar arata atunci cand este folosit (ex: o piesa vestimentara pe un manechin, o unealta in timpul folosirii acesteia).

Mai multe culori. Daca produsul pe care il comercializezi este disponibil in mai multe variante de culori, atunci adauga si cateva imagini care sa prezinte diferentele dintre acestea.

Zoom. Adauga pe site posibilitatea de a mari imaginile, precum in cazul aplicatiei Magic Zoom, disponibila pentru magazinele ShopMania BIZ.

5. Thumbnail-urile (pictogramele)

Acestea sunt imagini de dimensiuni reduse ale fotografiilor originale, care ajuta la organizarea si recunoasterea produselor, spre exemplu, listate in cadrul unei pagini de categorie. Tine cont de proportia thumbnail-urilor si incarca imagini adecvate ca dimensiuni, pentru ca s-ar putea ca produsul sa apara incomplet in cadrul acestora.

2. Obtinerea imaginilor

1. Direct de la producator

Cea mai simpla metoda de obtinere a imaginilor pentru produse este de a le cere, la o rezolutie mare, direct de la producator. Daca insa nu poti face rost de acestea, ori conduci un business local care se bazeaza pe comertul cu produse handmade, atunci va trebui sa faci rost de fotografii noi ale produselor.

2. Angajeaza o firma profesionala

Ia legatura cu un fotograf profesionist sau o firma de specialitate, care detine echipamentul necesar pentru a obtine fotografiile pe care ti le doresti, si care ofera serviciile de post-prelucrare necesare pentru a scoate in evidenta calitatile subiectului. Factorul cost este unul important, insa tine cont de faptul ca rezultatul final este cel care conteaza.

3. Le obtii singur

Daca ai o pasiune pentru fotografie, atunci poti fotografia singur produsele pe care le comercializezi. Si chiar daca ai mai facut acest lucru sau nu, trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

  • Aparatul. Este important sa folosesti un aparat cu un senzor de calitate, care sa obtina imagini clare. Daca nu iti permiti unul, insa detii un telefon care “stie” sa faca poze, atunci poti incerca si aceasta varianta, insa este indicat sa o iei in considerare doar ca solutie de rezerva.

  • Lumina. Vei avea nevoie de cateva lumini puternice si umbrele pentru a putea orienta lumina in unghiurile de care ai nevoie. Te poti folosi si de doua flash-uri insa este obligatoriu sa utilizezi difuzoare pentru ca lumina sa nu arda anumite zone ale imaginii si sa nu produca umbre nedorite. Daca nu ai acces la un studio profesional, atunci poti improviza unul la tine acasa, folosindu-te de lumina naturala si de materiale care reflecta lumina.

  • Studioul. Alege o culoare de fundal care sa evidentieze produsul si fii creativ – joaca-te cu decorul daca acesta va pune produsul in valoare (ex: decoratiuni de sarbatori). Nu trebuie sa iti lipseasa un trepied, care te ajuta sa obtii imaginii nemiscate. In plus, daca nu iti permiti sau nu poti face rost de lumini speciale, trepiedul te ajuta sa utilizezi functia de expunere lunga pentru a captura mai multa lumina pe senzor.

  • Software editare foto. Orice fotografie necesita o scurta post-procesare, pentru a creste contrastul, adauga saturatie culorilor sau lumina imaginea. Exista o multitudine de programe gratuite care ofera aceste optiuni si nu numai, trebuie sa il alegi pe cel potrivit nevoilor tale.

Lasa un comentariu