Blog-ul, un element cheie pentru succesul business-ului tau online

19 martie 2013

Iti doresti mai multi vizitatori si clienti pe magazinul online ca sa iti poti dezvolta afacerea? Strategia de marketing pe care o implementezi anul acesta ar putea include si un blog, un instrument eficient pentru a-ti promova activitatea comerciala.

Blog-ul te poate ajuta sa iti faci cunoscuta afacerea catre un public mai larg decat cel pe care il abordezi in campaniile de marketing si iti permite sa incepi un „dialog” cu vizitatorii pentru a crea interactivitate si a obtine un feedback din partea acestora. Asa ca afla in continuare ce este bine sa faci si este de evitat, atunci cand vrei sa lansezi un blog.

Avantajele unui blog:

  • Le arata utilizatorilor ca existi. Vizitorii doresc sa afle cat mai multe informatii despre business-ul tau inainte de a te contacta, iar un blog te poate ajuta sa construiesti o imagine prietenoasa a afacerii pe care o conduci. Asa ca nu ezita sa creezi un blog care sa le arate ca exista o persoana reala la carma afacerii tale online.
  • Iti creste vizibilitatea pe motoarele de cautare. Foloseste cuvinte cheie, descrieri si url-uri relevante si vei vedea ca aceasta este o unealta foarte usor de folosit pentru ca website-ul tau sa fie indexat mai usor de motoarele de cautare.
  • Te ajuta sa construiesti relatii pe termen lung cu clientii. Ofera-le acestora sursa de informatii de calitate pe care sa o urmareasca in mod constant si iti vei asigura astfel un trafic constant blog.
  • Iti ofera spatiu pentru parteneri. Blog-ul poate deveni un spatiu virtual in care sa promovezi partenerii media si strategici cu care ai incheiat o colaborare. Fie ca este vorba despre un banner, un articol sau o stire, blog-ul poate deveni un canal media de pe urma caruia sa obtii beneficii de doua ori.
  • Te ajuta sa castigi bani din afiliere. Una dintre sursele de venit online pe care o apreciaza tot mai multe persoane este marketingul afiliat, prin intermediul caruia poti obtine castiguri suplimentare pentru a-ti sustine afacerea online. Acestea functioneaza foarte simplu: trebuie doar sa plasezi un banner sau un link pe blog-ul tau si vei castia un comision de la fiecare client pe care il trimiti catre site-ul respectiv.

Blog

Ce trebuie sa faci

Stabileste o strategie
Inainte de a incepe activitatea pe blog, iti recomandam sa te gandesti ce anume vrei sa obtii, care este scopul sau si ce tip de continut ai nevoie pentru a ajunge la rezultatele dorite. Vrei sa prezinti noutati din domeniu, sa publici imagini amuzante sau sa oferi tutoriale utilizatorilor? Pune totul pe hartie si stabileste un plan care sa te ajute sa respecti linia editoriala pe care o vei aborda.

Ofera-le un continut relevant
Oricat de des ai scrie si indiferent de eforturile pe care le faci pentru a-ti promova blog-ul, nimic nu va putea aduce si mentine vizitatorii pe site daca nu le oferi informatii relevante. Planifica o lista de subiecte pe care sa le abordezi, care sa fie legate de domeniul in care iti desfasori activitatea comerciala. Daca exista stiri de ultima ora privind lansari de produse, inovatii in domeniu sau fenomene pe Internet precum Harlem Shake, grabeste-te sa scrii despre aceste subiecte cat timp sunt fierbinti.

Adauga continut in mod constant
Daca vrei ca cititorii sa urmareasca blog-ul tot timpul, atunci mentine un ritm constant de postare a articolelor. Indiferent daca vrei ca acest lucru sa aibe loc odata sau pe mai multe ori pe zi, fie doar de 2 ori pe saptamana, evita sa ai perioade lungi de pauza intre postari.

Structureaza continutul
Articolele pe care le publici pe blog trebuie sa fie usor de parcurs deoarece timpul alocat activitatilor online este in general scurt. Daca textul nu este asezat in pagina pentru a fi cat mai usor de citit, utilizatorul ar putea parasi site-ul, fara a avea rabdarea necesara pentru a citi informatiile respective.

Pentru a evita aceasta problema, imparte textul in subcapitole, adauga subtitluri si evidentiaza partile importante din text prin bolduire sau subliniere. Foloseste fontul italic (inclinat) in cazul citatelor si adauga cu incredere texte ancora care te ajuta pentru o indexare mai buna pe motoarele de cautare. Afla tot pe blog mai multe informatii despre Optimizarea SEO a continutului pentru o indexare eficienta.

Creeaza un dialog cu cititorii
Comentariile creeaza mediul perfect pentru a avea un blog interactiv, unde vizitatorii isi pot face publica parerea. Priveste comentariile ca pe o componenta sociala puternica care implica utilizatorii in conversatii legate de subiecte care ii intereseaza. Din acest motiv, ei vor dori sa urmareasca raspunsurile celorlalte persoane implicate in discutie si astfel sa genereze mai mult trafic pe blog.

In plus, comentariile ar putea contine link-uri care ajuta motoarele de cautare sa iti ofere un ranking mai bune pe motoarele de cautare. Din pacate exista persoane care fac spam si care sunt tentate sa foloseasca comentariile pentru a plasa link-uri tip spam, astfel ca iti recomandam sa aprobi comentariile inainte de a le afisa pe site.

Urmareste evolutia blog-ului
Daca ai creat blog-ul cu ajutorul unuia dintre serviciile web disponibile gratuit, atunci vei putea vedea chiar in contul tau datele statistice cu privire la vizualizarile postarilor, referrerii, cuvintele cheie sau link-urile care au fost accesate in cadrul articolelor. Daca nu ai acces la nici un fel de date statistice sau iti doresti mai multe informatii, apeleaza cu incredere la serviciul gratuit Google Analytics, care iti permite sa afli o multitudine de informatii legat de performantele blog-ului tau.

Ce nu trebuie sa faci pe blog

Nu adauga prea multe reclame. Blog-ul este un instrument care te ajuta sa iti promovezi atat produsele, cat si partenerii. Nu este insa indicat sa il suprapopulezi cu informatii comerciale deoarece vei dezamagi vizitatorii printr-un continut care nu corespunde asteptarilor lor.

Nu face greseli de gramatica. Respecta intotdeauna o regula simpla de redactare: nu scrie cu greseli de gramatica. Inainte de a publica un text, cel mai bine este sa faci o mica pauza pentru a te detensiona si apoi sa citesti din nou tot textul cap-coada pentru a zari eventualele greseli de gramatica sau de scriere. Daca ai dubii asupra anumitor expresii, poti oricand verifica corectitudinea lor in dictionarele de specialitate.

Blogul si afacerea ta online

Cum poti promova blogul

Ca sa atragi cat mai multi vizitatori pe blog, este indicat sa folosesti cateva metode simple de promovare, pe care bineinteles ca le poti pune in practica si pentru magazinului tau virtual.

Iata o lista a celor mai uzuale metode de promovare:

  • retele de socializare, locul unde comunicarea cu potentialii clienti se face intr-un mod prietenos;
  • portaluri sau comunitati online dedicate bloggerilor;
  • parteneriate media si promovarea reciproca a colaboratorilor tai;
  • newslettere sau alte email-uri pe care le trimiti abonatilor si clientilor;
  • pictograme sau linkuri catre blog, in semnatura pe care o folosesti la comunicarea cu clientii si partenerii;
  • pictograme sau butoane catre blog pe magazinul online, alaturi de icon-urile social media sau RSS.

Daca vrei sa afli mai multe despre gestionarea unui blog, citeste si acest articol despre Cum un blog poate fi util magazinului tau online.

Lasa un comentariu