Cum poate contribui un sistem ERP la cresterea sustenabila a afacerii tale eCommerce
Un sistem ERP te ajuta sa integrezi diferite aspecte ale business-ului tau intr-o singura platforma. Atunci cand poti vedea si corela toate cifrele si statisticile relevante pentru afacerea ta intr-un singur loc, poti lua mai usor decizii informate, care sa-ti asigure cresterea sustenabila pe termen lung.
Implementarea unui sistem ERP pentru afaceri eCommerce prezinta numeroase beneficii. In articolul de fata, insa, ai ocazia sa afli mai multe despre piata ERP: cine foloseste astfel de sisteme, de ce si la ce te pot ajuta concret? In plus, iti explicam si cum poti face fata provocarilor care apar de obicei in faza implementarii unui sistem ERP.
Cum arata piata ERP?
Piata ERP isi continua perioada ascendenta: dupa ce in 2019 a crescut cu 9%, valoarea ei totala este asteptata sa atinga 49.5 miliarde de dolari pana in 2025. Totodata, analistii se asteapta la o rata de crestere anuala compusa de 8%.
Ce alimenteaza aceasta crestere? Cererea constanta: 53% dintre specialistii IT cu putere de decizie au declarat ca investitiile in sisteme ERP reprezinta o prioritate, alaturi de cele in sisteme CRM. De asemenea, 50% dintre companii planuiesc sa achizitioneze un ERP sau sa actualizeze sistemul propriu existent.
Cat de bine functioneaza implementarile ERP?
Implementarea unui sistem ERP nu este atat de simpla precum poate parea la prima vedere. Inainte de a trece la acest pas, este important sa te asiguri ca sistemul ales se aliniaza cu obiectivele afacerii tale. Altfel, implementarea nu va fi realizata cu succes.
Cu toate obstacolele aferente, statisticile arata ca majoritatea implementarilor ERP sunt reusite:
- 67% dintre distribuitori si producatori spun ca implementarea a fost un succes;
- Un alt raport arata o rata de succes a implementarii sistemelor ERP de 93%;
- In cazul a 49% dintre companii, sistemul ERP a dus la imbunatatirea tuturor proceselor; doar 5% dintre companii nu au raportat nicio imbunatatire;
- 37% dintre companii au avut nevoie de personalizari semnificative ale sistemului ERP implementat, 33% de un nivel mediu de personalizare, iar 10% doar de personalizari minore.
Cum este influentat ROI-ul de implementarea unui ERP?
La fel ca orice investitie, implementarea unui ERP ar trebui sa aiba un ROI (Return Of Investment) cuantificabil. Iata la ce sa te astepti in ce priveste durata recuperarii investitiei si cuantumul ei:
- 95% dintre companiile care au implementat un sistem ERP au observat o imbunatatire semnificativa a proceselor de business;
- 82% dintre companiile care au stabilit un termen de recuperare a investitiei in ERP au reusit sa inregistreze ROI in termenul setat;
- Cele mai frecvente obiective pentru implementarea unui ERP sunt: reducerea costurilor (46%), obtinerea de metrici de performanta mai bune (46%) si sporirea eficientei tranzactiilor (40%);
- Ariile in care sistemele ERP au cele mai bune rezultate sunt: costuri IT mai mici (40%), reducerea si optimizarea inventarului (38%), optimizarea proceselor (35%);
- Pentru companiile cu o cifra de afaceri mai mica de 1 miliard de dolari, costul detinerii unui sistem ERP este de 3-5% din venitul anual. Pentru companiile cu o cifra de afaceri de peste 1 miliard de dolari, procentul se reduce la 2-3%.
In care industrii sunt utilizate sisteme ERP cel mai des?
Pe primul loc la implementarea unui sistem de planificare a resurselor se afla industria manufacturiera, unde 47% dintre companii au declarat ca doresc achizitionarea unui ERP. Insa, este important de avut in vedere ca implementarea acestora variaza mult de la industrie la industrie.
Ca intentie de cumparare, pe urmatoarele pozitii se situeaza companiile de distributie (18%), cele de service (12%) si cele de constructii (4%).
Companiile care doresc sa achizitioneze un sistem ERP pun cel mai mare pret pe functionalitatile de contabilitate (89%), inventar si distributie (67%), CRM si vanzari (33%) si tehnologie (21%).
In 2020, abonamentele la servicii business de cloud aduceau un venit de 170 de miliarde de dolari. In anul 2022, se estimeaza la nivel global se vor cheltui aproape 227 de miliarde de dolari pe aplicatii gazduite in cloud.
Referindu-ne strict la ERP, un studiu international arata ca 64% dintre utilizatori folosesc sisteme ERP de tip SaaS, 21% folosesc ERP-uri de tip cloud si doar 15% ERP-uri gazduite local. In total, peste 53% dintre companii folosesc solutii ERP gazduite in cloud.
Care sunt cele mai mari provocari in implementarea unei solutii ERP?
Project management-ul defectuos, incapacitatea de a gestiona costurile de implementare si durata acesteia, rezistenta interna in fata integrarii noilor sisteme, problemele legate de software si nivelul scazut al calitatii datelor reprezinta toate provocari pe care le poti intampina la integrarea unui sistem ERP.
De aceea, pentru a evita sa contribui cu inca un caz la implementarilor nereusite, este necesar in primul rand sa alegi ERP-ul potrivit pentru afacerea ta. Apoi, trebuie sa ai in vedere si urmatoarele aspecte:
- Stabilirea unui obiectiv clar pentru implementarea unui ERP (optimizarea proceselor operationale, eficientizarea costurilor prin automatizarea unor operatiuni precum livrarea coletelor etc.);
- Contractarea unei echipe profesioniste pentru realizarea implementarii; la MerchantPro oferim deja integrari cu cateva de cele mai importante sisteme ERP la nivel national si te putem asista la implementarea oricaruia dintre acestea;
- Testarea temeinica a functionalitatilor sistemului ERP si implementarea feedback-ului primit de la persoanele care il utilizeaza, inca din faza procesului de training.
Avantajele unui ERP pentru eCommerce
In fine, dupa toate aceste detalii referitoare la performantele unui sistem ERP la nivelul tuturor afacerilor, a venit timpul sa ne referim strict si la eCommerce, unde implementarea unei solutii de gestionare a resurselor devine tot mai necesara pentru afacerile de diferite dimensiuni. Aceasta deoarece antreprenorii obtin printr-o astfel de implementare:
- Gestionarea dintr-un singur loc a mai multor magazine online si/sau fizice, inclusiv a produselor comercializate in platforme ale tertilor (eMag Marketplace);
- Acces la informatii despre comportamentul clientilor din magazin si care pot fi folosite pentru imbunatatirea Consumer Experience (CX);
- Automatizarea introducerii datelor – aspect care poate contribui la reducerea erorilor umane si la cresterea satisfactiei clientilor;
- Optimizarea comunicarii intre membrii echipei, departamente si parteneri, care pot colabora si face schimb de informatii astfel mult mai usor;
- Simplificarea urmaririi comenzilor, astfel incat clientii sa stie permanent care este statusul livrarii produselor pe care le-au comandat;
- Sincronizarea automata si bidirectionala a stocurilor intre magazin/e si sistemul ERP.
Specialistii estimeaza ca toate aceste beneficii aduse de un ERP pot creste incasarile unui magazin online cu pana la 67%, ceea ce in mod evident reprezinta un aspect care cu greu poate fi ignorat.
Vrei sa implementezi un sistem ERP pentru magazinul tau online? Perfect! Te va ajuta cu siguranta mult la optimizarea proceselor. MerchantPro ofera integrari cu peste 15 solutii ERP si de gestiune pentru ca tu sa o gasesti usor pe cea mai potrivita pentru tine. Mai mult, adaugam noi integrari constant, pentru a te ajuta sa cresti productivitatea si sa scazi costurile de operare ale afacerii tale. Ai nevoie de mai multe detalii sau de asistenta la implementare? Nu ezita sa ne contactezi la Centrul de Asistenta Clienti.
Lasa un comentariu