RO e-Factura: schimbari de la 1 iulie 2024

25 iunie 2024

Au mai ramas doar cateva zile pana la 1 iulie 2024, data de la care e-Factura devine singurul document fiscal acceptat in cazul tranzactiilor B2G sau B2B de catre toti comerciantii din Romania. 

Intrata in vigoare in prima zi a anului 2024, ordonanta prevede ca transmiterea facturilor in RO e-Factura este obligatorie pentru toate categoriile de persoane juridice impozabile in Romania: PFA, PFI si SRL.

Cu alte cuvinte, e-Factura trebuie transmisa catre sistemul ANAF de catre comerciantii care:

  • Vand produse sau presteaza servicii pentru institutii/companii publice (B2G);
  • Vand produse sau presteaza servicii pentru operatori economici inregistrati in Romania (B2B);
  • Ofera servicii de turism achitate cu tichete de vacanta. 

Pentru a permite acomodarea cu noul sistem de facturare electronica, perioada de gratie fara amenzi a fost prelungita de la termenul initial de 31 martie la 31 mai, astfel ca de la 1 iunie sunt pasibili de sanctiuni pecuniare toti comerciantii care nu trimit e-Facturile catre ANAF in termenul legal curent de 5 zile lucratoare.

Ce se schimba de la 1 iulie 2024?

Ei bine, daca de la inceputul anului era permisa facturarea in paralel intre firmele din Romania (facturi clasice + e-Facturi), de la 1 iulie e-Factura va fi considerata singurul document valid din punct de vedere fiscal.

Asadar, vor fi eliminate toate tipurile de facturi inter-firme si singura care va fi luata in considerare va fi e-Factura. Pentru tranzactiile internationale, facturarea va ramane paralela.

In cat timp trebuie incarcate e-Facturile?

Este foarte important pentru comercianti sa fie atenti la termenul de incarcare a e-Facturilor in sistemul RO e-Factura, deoarece si aici va surveni o modificare majora incepand cu 1 iulie.

Astfel, daca in prezent acestea trebuie introduse in termen de 5 zile lucratoare, de la 1 iulie termenul se reduce, astfel ca e-Facturile vor trebui trimise catre ANAF in termen de 5 zile calendaristice (cuprinzand zilele de weekend si sarbatorile legale). 

Practic, termenul se calculeaza incepand din ziua urmatoare emiterii unei facturi, iar aceasta trebuie sa fie incarcata in sistem pana cel tarziu in a 5-a zi calendaristica, ora 23:59, pentru evitarea sanctiunilor.

Mai este bine de stiut si ca, in cazul in care sistemul RO e-Factura nu este functional timp de 24 de ore, obligatia de trimitere a e-Facturilor se suspenda pana la repunerea in functiune a sistemului. Eventualele perioade de nefunctionare a sistemului RO e-Factura vor fi publicate pe paginile de internet ale ANAF, respectiv Ministerului Finantelor.

Care sunt amenzile?

De la 1 iulie 2024, amenzile pentru neincarcarea in termenul legal de 5 zile calendaristice a e-Facturilor in sistemul RO e-Factura sunt urmatoarele:

  • intre 5.000 – 10.000 lei pentru firmele mari
  • intre 2.500 – 5.000 lei pentru firmele mijlocii
  • intre 1.000 – 2.500 lei pentru firmele mici si PF

Pentru cazurile in care e-Facturile nu sunt incarcate deloc, atunci amenda va fi de 15% din valoarea facturii.

Mai mult, pasibil de amenda de 15% va fi inclusiv cumparatorul, daca acesta inregistreaza o alta factura decat cea emisa prin sistemul RO e-Factura.

Citeste pe blogul nostru detalii despre e-Factura si amenzile prevazute in cazul nerespectarii normelor fiscale.

Lasa un comentariu