SGR (Sistemul Garantie-Returnare) – ce trebuie sa stii si cum il poti implementa in shop-ul tau MerchantPro

15 februarie 2024

Asa cum probabil stii deja, SGR (Sistemul de Garantie-Returnare) a intrat in vigoare in Romania inca de anul trecut, de pe data de 30 noiembrie. Motivul implementarii acestui program este acela de a facilita indeplinirea tintelor de colectare si reciclare stabilite la nivel european – de la 65% pentru anul 2022, cu crestere progresiva pana in 2025, cand tintele vor fi 85% sticla, 90% plastic, 90% metal.

O idee extrem de buna din punct de vedere al sustenabilitatii, insa una care vine cu un set nou de probleme pentru comercianti, inclusiv pentru cei online.

In acest articol descifram misterele SGR, in special pentru antreprenorii eCommerce, asa ca afla in continuare ce presupune acesta si cum poti implementa prevederile in magazinul tau MerchantPro.

Ce este SGR si ce presupune acest nou sistem pentru tine?

Sistemul de garantie-returnare a fost stabilit prin hotararea nr. 1.074/2021 din 6 octombrie 2021 si a intrat in vigoare de la 30 noiembrie 2023. 

Conform acestei hotarari, se aplica o garantie de 50 de bani pentru orice ambalaj nereutilizabil de bautura, suma care va fi recuperata imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate in orice magazin sau in alte spatii special amenajate pentru a indeplini acest rol.

Ambalajele care intra in acest program sunt cele primare nereutilizabile din sticla, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1L si 3L. Acestea pot fi folosite pentru: 

  • Sucuri si nectaruri
  • Alte bauturi racoritoare
  • Bere si mixuri de bere, cu si fara alcool
  • Bauturi spirtoase
  • Vin
  • Cidru
  • Apa de orice fel

Pentru a fi eligibile, ambalajele trebuie sa aiba simbolul SGR. Este vorba despre un logo unic la nivel national, care ii ajuta pe cumparatori sa recunoasca ambalajele inca din momentul in care le achizitioneaza.

Iata cum functioneaza:

  • Cumparatorul achizitioneaza o bautura cu logo-ul SGR;
  • Dupa golirea recipientului, il poate returna in orice punct de colectare – nu este necesar sa se intoarca in magazinul de unde a cumparat bautura;
  • In schimbul fiecarui ambalaj, va primi un voucher valoric de 50 de bani, pe care il poate folosi in magazinul care gazduieste automatul de colectare.

Cine trebuie sa se inscrie in programul SGR?

Conform hotararii mentionate mai sus, in acest program trebuie sa se inscrie toti producatorii si importatorii de bunuri ambalate, precum si comerciantii, indiferent de anvergura.

Exista o distinctie importanta aici, mai ales pentru antreprenorii eCommerce: nu toti comerciantii trebuie sa creeze si puncte de colectare. Trebuie, insa, sa aplice taxa SGR pentru ambalajele reciclabile la fiecare produs.

Cum implementezi politica SGR intr-un magazin online MerchantPro?

Din pacate, nu poti pur si simplu sa cresti cu 50 de bani pretul produselor comercializate in amabalaje reciclabile. De asemenea, este important sa semnalizezi clar taxa SGR aplicata fiecarui produs.

Vestea buna este ca implementarea politicii este destul de mult simplificata daca ai un magazin MerchantPro! In panoul de control ai acces la aplicatia CartBot, care te ajuta sa adaugi automat taxa SGR in cartul utilizatorilor.

Aceasta va fi evidentiata inca din pagina de produs si va fi adaugata automat in carturile clientilor, astfel ca acestia vor sti exact pretul final al produsului.

Operatiunea este simpla: setezi taxa SGR sub forma unui articol, iar apoi este necesar sa definesti categoriile de produse pentru care se va aplica aceasta. Din acel moment, taxa SGR va fi adaugata in mod automat in carturile clientilor, alaturi de produsele pe care acestia le comanda si care corespund regulii definite de tine. Suna bine, nu-i asa?

Spuneam mai sus ca nu este nevoie sa organizezi si un punct de colectare pentru ambalaje. Noi iti recomandam sa faci un pas in plus si sa ii sprijini pe cumparatori adaugand un link catre harta punctelor de colectare la nivel national sau macar un reminder ca ambalajele produselor achizitionate din magazinul tau pot fi rascumparate in orice oras din Romania.

Spor la implementare si nu uita ca ne poti contacta oricand pentru orice intrebari despre aplicatia CartBot sau implementarea sistemului SGR in magazinul tau in general. 

Lasa un comentariu