Ce inseamna Ordonanta nr. 225 pentru eCommerce?

6 februarie 2024

Intr-o lume digitala in continua expansiune, protectia consumatorilor devine o prioritate tot mai mare pentru autoritati. In aceasta directie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a emis recent Ordinul nr. 225 din 25 aprilie 2023, publicat in Monitorul Oficial nr. 1110 din 11 decembrie 2023, un act normativ care vizeaza consolidarea transparentei in mediul online si asigurarea unui grad mai mare de incredere pentru consumatori.

Aceasta ordonanta impune operatorilor economici care desfasoara activitate de comercializare sau prestare de servicii in mediul online o serie de obligatii stricte referitoare la informarea consumatorilor. Scopul principal este de a asigura ca fiecare consumator are acces la informatii complete si veridice despre operatorii economici cu care alege sa interactioneze.

Ce schimbari aduce ordinul?

Conform noului ordin, operatorii economici online sunt obligati sa afiseze clar si accesibil o serie de informatii esentiale care sa permita consumatorilor sa inteleaga cine sunt, cum sunt reglementati si unde pot fi gasiti. Aceste informatii includ:

  • Denumirea persoanei juridice
  • Codul unic de inregistrare
  • Numarul din registrul persoanelor juridice, impreuna cu obiectul sau obiectele de activitate
  • Adresa sediului si/sau a punctului de lucru
  • Seria si numarul tuturor autorizatiilor, avizelor, atestatelor, certificatelor si licentelor necesare desfasurarii activitatii, precum si emitentul acestora

Aceste masuri au scopul de a creste nivelul de transparenta si de a combate practicile comerciale inselatoare sau frauduloase, oferind consumatorilor uneltele necesare pentru a lua decizii informate atunci cand fac cumparaturi online.

Unde trebuie afisate informatiile in magazinul online

Ordonanta nr. 225 evidentiaza importanta transparentei informatiilor pentru consumatori in contextul online. Aceasta prevede ca informatiile relevante despre companie trebuie sa fie clar vizibile si accesibile consumatorilor inainte de plasarea unei comenzi, asigurand o experienta informata si sigura.

” Documentele sunt plasate in campul vizual al consumatorului, la primul contact cu prezentarea operatorului economic, inainte de a lansa comanda, astfel incat informatiile sa fie usor de identificat. Documentele nu trebuie sa fie ascunse de alte materiale scrise, fotografice sau disponibile in urma cautarii.”

Implicatii pentru operatorii economici

Pentru afacerile online, acest ordin aduce cu sine necesitatea de a revizui si, daca este cazul, de a actualiza informatiile prezentate pe platformele lor digitale. Desi acest lucru poate reprezenta un efort suplimentar pentru unele companii, pe termen lung, aceste masuri sunt de asteptat sa contribuie la crearea unui mediu de afaceri mai sigur si mai de incredere pentru consumatori, ceea ce poate stimula loialitatea clientilor si poate favoriza o crestere economica sustenabila.

Concluzii

Ordonanta nr. 225/2023 a intrat in vigoare la data de 25 ianuarie 2024. Aceasta marcheaza un pas important in directia protejarii mai eficiente a consumatorilor in era digitala. Prin impunerea acestor noi standarde de transparenta, ANPC isi reafirma angajamentul de a asigura un mediu de comert online sigur si echitabil pentru toti cetatenii. Pentru operatorii economici, adaptarea la aceste cerinte nu doar ca este obligatorie, dar reprezinta si o oportunitate de a-si consolida relatia de incredere cu clientii.

Pentru toate detaliile din ordonanta acceseaza link-ul: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/277140

Pentru magazinele create pe MerchantPro, platforma pune la dispozitie posibilitatea afisarii facile a acestor informatii, atat in zona de footer a magazinului, corespunzand locatiei descrise de Ordonanta, cat si intr-o pagina dedicata afisarii informatiilor legale. Acest lucru garanteaza ca toti consumatorii au acces nemijlocit la datele necesare pentru a lua decizii informate, intarind increderea in relatia dintre cumparatori si comerciatii online si promovand o experienta de cumparare transparenta si sigura. Aceasta abordare subliniaza angajamentul MerchantPro de a sustine comerciantii in a se conforma cu legislatia in vigoare, oferind in acelasi timp o experienta de utilizare superioara atat pentru vanzatori, cat si pentru clienti.

Pentru mai multe informatii care iti pot fi de ajutor acceseaza sectiunea help de pe site-ul nostru.

Lasa un comentariu