Boom-ul creatorilor de continut: cum te poate ajuta acest trend sa vinzi produse digitale

26 mai 2023

Incepand cu anul 2020, nu doar industria eCommerce a inregistrat cresteri spectaculoase, ci si cea a creatorilor de continut. Nici nu este de mirare, de vreme ce aceste doua domenii sunt interconectate, creatorii de continut avand nevoie la randul lor de eCommerce pentru a-si vinde produsele.

In plus, cu cat tehnologiile eCommerce evolueaza, cu atat mai multe oportunitati de monetizare exista pentru cei care creeaza continut online. Insa, inainte sa vorbim despre aceste oportunitati, sa aflam mai intai cate ceva despre acestia.

Ce sunt creatorii de continut si cum se diferentiaza de influenceri?

Daca termenul „influencer” a capatat deja conotatii peiorative, creatorii de continut se bucura de o reputatie mai buna. Desi termenii sunt utilizati de catre ambele categorii, creatorii de continut sunt mai degraba persoane specializate intr-o anumita nisa, care folosesc mediul online pentru a-si impartasi cunostintele cu urmaritorii lor. O buna parte din continutul pe care il ofera este gratuit, iar creatorii isi monetizeaza cunostintele oferind produse digitale premium contra cost.

Exista numerosi creatori de continut sau „soloprenori” in domenii ca marketing, business, design, travel, muzica, gastronomie, sport si asa mai departe. De altfel, orice domeniu are deja creatorii lui de continut de succes, de la crosetat si origami pana la stiinta, programare sau astro-fizica.

De ce au creatorii de continut atat de mult succes?

In marketing, vorbim mult despre personalizarea ofertelor si despre adaugarea unei figuri „umane” ofertelor tale. Atunci cand fondatorii unei companii isi spun povestea, atunci cand pagina „Despre noi” contine fotografii ale membrilor echipei sau atunci cand agentul de support are un nume real si o fotografie, clientii se simt mai apropiati de brandul de la care cumpara.

Creatorii de continut elimina complet aceasta bariera. Cumparatorii lor stiu exact cine sunt persoanele din spatele brand-ului si de ce pot avea incredere in acestea. Abordarea „umanizata” a modului in care sunt promovate produsele digitale a facut ca industria creatorilor de continut sa creasca exponential in ultimii ani.

In prezent, in intreaga lume exista peste 200 de milioane de creatori de continut, iar industria valora peste 100 de miliarde de dolari in 2022. De asemenea, fondurile de investitii au inceput deja sa investeasca masiv atat in solutii pentru aceasta industrie, cat si direct in creatori de continut.

Toate acestea sunt semne importante ca industria se consolideaza, asa ca hai sa vedem cum poti beneficia si tu de aceasta pentru a vinde online.

Ce produse digitale poti vinde?

Un mit legat de aceasta industrie spune ca trebuie sa fii extrem de creativ pentru a putea vinde produse digitale. Sigur, creativitatea ajuta, insa, in general, spiritul antreprenorial este mai important.

Iata care sunt cele mai populare produse digitale pe care le poti vinde:

  • Produse educationale: cursuri (video sau via email), PDF-uri „how-to”, tutoriale si asa mai departe. Din nou, nu trebuie sa fii o fire creativa, ci este suficient sa stapanesti ceva mai bine decat majoritatea – vor exista numerosi cumparatori care sa isi doreasca sa invete de la tine;
  • eBooks: poti vinde fie carti de fictiune (daca te numeri printre antreprenorii creativi), fie carti non-fiction, colectii de retete si asa mai departe. Spre exemplu, poti vinde carti de tipul „101 idei de afaceri pentru 2023”;
  • Licente pentru utilizarea produselor: ideal pentru fotografi sau videografi;
  • Template-uri: cele de Excel, spre exemplu, sunt foarte populare, la fel si cele pentru branding sau graphic design. Unii creatori au vandut deja template-uri de Excel sau Notion in valoare de milioane de dolari. Desigur, pretul lor nu poate fi unul prea mare, insa exista foarte multe persoane care au nevoie de ajutor cu Excel, asa ca exista inclusiv foarte multi potentiali cumparatori;
  • Muzica sau arta vizuala: daca esti o fire creativa intr-unul dintre aceste domenii, este mult mai usor si mai profitabil sa vinzi produse prin intermediul propriului site decat via marketplace-uri.

Stiai ca si pe MerchantPro poti vinde usor produse digitale? Ai nevoie de numai cateva click-uri ca sa le adaugi si apoi poti incepe deja saa atragi clienti din diversele nise carora te adresezi.

Ecommerce

Cum sa combini produsele digitale cu cele fizice

Daca vinzi produse fizice si crezi ca produsele digitale nu sunt pentru tine,, avem vesti bune: nu este necesar sa fii exclusiv creator de continut pentru a folosi acest trend. De fapt, poti folosi produsele digitale complementar cu cele fizice pe care le ai deja in stoc pentru a crea noi surse de venit.

Iata cateva idei:

  • Daca vinzi articole sportive, poti crea un eBook care sa ofere sugestii de utilizare a acestora sau modalitati de a le prelungi viata;
  • Comercializezi produse alimentare? Poti crea o carte de retete, mai ales daca produsele pe care le vinzi sunt din categoria premium sau nisate pe o anumita zona (de exemplu, produse gourmet din Italia);
  • Vinzi instrumente muzicale? Poti oferi cursuri online pentru cele mai populare dintre ele, de exemplu, chitara sau pian;

Indiferent ce comercializezi in magazinul tau fizic, poti crea produse digitale care sa completeze oferta ta. Cele mai mari avantaje ale acestui tip de produse sunt:

  • Eliberarea de managementul stocurilor si efortul contabil minim comparativ cu cel din cazul produselor fizice;
  • Micsorarea investitiei initiale, datorita faptului ca nu sunt necesari alti angajati pentru crearea produselor digitale;
  • Termenul de viata nedeterminat – produsele digitale nu expira, iar daca unul dintre acestea contine informatii depasite, il poti actualiza usor;
  • Adaugarea rapida si comoda a unei surse de venit alternative pentru magazin;
  • Atragerea de noi clienti în magazin – spre exemplu, o persoana care cumpara un curs de chitara pentru incepatori ar putea cumpara o chitara noua din magazinul tau pe masura ce invata sa cante.

Ai adaugat deja produse digitale in oferta ta? Daca nu, iti recomandam sa iei in calcul aceasta optiune. Iar daca ai nevoie de ajutor cu listarea produselor digitale in magazinul tau MerchantPro, nu ezita să ne contactezi la Centrul de Asistenta Clienti.

Lasa un comentariu