Recomandari de alegere a canalelor de marketing relevante pentru magazinul tau online
Cine spune ca alegerea canalelor de marketing pentru o afacere eCommerce este simpla probabil n-a avut niciodata de ales intre variantele existente pe piata. Adevarul este ca fiecare dintre acestea vine cu un set de avantaje, dar si cu „capcane”. Principala problema? Nu toate se potrivesc afacerii tale.
Te invitam in continuare sa descoperi cum poti sa alegi canalele de marketing relevante pentru magazinul tau online, fara sa pierzi timp sau bani pe ceea ce nu functioneaza.
Ce sa urmaresti pentru a alege canalul potrivit?
Probabil nu duci lipsa de idei si de oportunitati, insa timpul si resursele financiare sunt limitate, asa ca trebuie sa faci niste alegeri care nu sunt mereu simple.
1. Intelege-ti publicul tinta
Primul pas in a alege un canal de marketing este sa stii cui vinzi. Cat de bine iti cunosti publicul?
Daca nu foarte bine, atunci incepe prin a trimite niste sondaje scurte catre abonatii la newsletter, pentru a obtine cateva date socio-demografice despre acestia: varsta, gen, localizare si asa mai departe.
Mai apoi, ia in calcul niste reguli simple:
- Daca vinzi produse pentru adolescenti sau tineri, TikTok poate fi o mina de aur. Dar daca publicul tau are peste 40 de ani, s-ar putea sa te intrebi de ce nu vinzi de vreme ce dansezi in fata camerei.
- Facebook si Instagram sunt mai versatile, dar asta nu inseamna ca sunt automat potrivite pentru toate afacerile. Verifica datele demografice si vezi unde petrec timpul clientii tai.
- Ai un magazin cu produse de home & deco? Atunci o idee buna ar fi sa mergi direct la tinta prin a-ti promova produsele pe o platforma de vanzari dedicata acestui segment, precum Biano.
Sfat bonus: daca nu stii sigur unde sa incepi, verifica platforma de analytics a magazinului tau online. Ce canale aduc deja trafic, preferabil trafic care se converteste in vanzari? Pe baza acestor date poti ajusta strategia.
2. Stabileste-ti obiectivele de marketing
In functie de nivelul de maturitate al business-ului tau, vei avea obiective diferite. Spre exemplu, la inceput ai nevoie de mai mult brand awareness si trafic, mai apoi te vei concentra pe imbunatatirea ratei de conversie, pentru ca mai tarziu sa te axezi pe rata de retentie.
Nu toate canalele sunt bune pentru toate obiectivele. Sa presupunem ca vrei:
- Trafic rapid: social media (TikTok, Facebook, Instagram) este alegerea potrivita.
- Conversii pe termen lung: email marketing este imbatabil. Poti utiliza integrarile disponibile in magazinul tau MerchantPro (Ex: theMarketer) pentru a urmari interactiunile si a livra mesaje personalizate.
Daca nu ai un obiectiv clar, toate canalele de marketing iti vor parea la fel de bune si vei cheltui inutil. Asa ca, incepe mereu prin definirea obiectivului principal.
3. Social media: este TikTok mai bun decat Facebook?
O dilema frecventa: “Ar trebui sa investesc in TikTok sau sa raman pe Meta?”. Raspunsul depinde de afacerea ta.
- TikTok: ideal pentru produse vizuale si public tanar. Functioneaza bine pentru nise creative, precum fashion, beauty, gadgeturi. Foarte important: ia in calcul faptul ca TikTok are anumite probleme legale atat in Europa, cat si in SUA. Daca pana acum ai investit doar in TikTok, retine ca este important sa-ti diversifici canalele de comunicare.
- Meta: inca un titan al publicitatii, mai ales pentru campanii targetate precis. Baza sa de utilizatori este mai variata, deci reprezinta o optiune sigura pentru majoritatea afacerilor.
Cum stii ce sa alegi? Testeaza! Seteaza bugete mici pentru ambele platforme si urmareste care genereaza mai multe conversii.
Sfat bonus: nu uita de Instagram daca vinzi produse vizuale. Stories si Reels sunt un mix intre TikTok si Meta. Ai public tanar, dar si putere de conversie mai mare decat pe TikTok.
4. Email marketing: clasicul care inca functioneaza
In ciuda zvonurilor, email marketing-ul nu este mort. De fapt, este unul dintre cele mai profitabile canale, cu un ROI mediu de 40:1.
Avantaje:
- Este extrem de personalizabil. Poti trimite oferte bazate pe preferintele clientilor.
- Este perfect pentru construirea loialitatii pe termen lung.
Aici nu exista nicio dilema: daca esti in eCommerce, ai nevoie de email marketing.
5. Marketing afiliat
Daca bugetul tau este limitat, marketingul afiliat este o optiune eficienta. Spre exemplu, in reteaua 2Performant poti colabora cu afiliati care sa promoveze produsele tale in schimbul unui comision.
Marketing-ul afiliat functioneaza bine:
- Cand ai un magazin cu multe produse si marje bune de profit.
- Cand iti doresti expunere fara sa cheltuiesti prea mult in avans.
De asemenea, in magazinul tau MerchantPro ai posibilitatea de a crea propriul program de afiliere, pe care il poti gestiona complet independent. Astfel, poti atrage noi clienti si in acelasi timp sa cresti incasarile afacerii tale online.
6. Marketplace-uri: eMag si alte optiuni
Marketplace-urile sunt excelente pentru expunere rapida si credibilitate. Insa sunt si competitive: preturile trebuie sa fie atractive, iar produsele sa se diferentieze.
De exemplu, daca vinzi electronice sau electrocasnice, eMAG poate fi o alegere excelenta. Dar daca ai produse unicat, este posibil sa-ti pierzi identitatea de brand in multimea ofertelor.
De asemenea, nu uita ca astfel de medii solicita comisioane, asa ca este important sa ai o marja de profit buna pentru a considera avantajos sa vinzi prin intermediul unor platforme precum eMAG Marketplace.
Cum iei decizia finala?
Cu atatea optiuni, cum alegi ce functioneaza cel mai bine?
- Testeaza si masoara: nu exista o solutie universala. Incearca anumite canale, urmareste performanta si ajusteaza strategia.
- Fii acolo unde este publicul tau: daca clientii tai nu sunt pe TikTok, nu pierde timpul acolo doar pentru ca este in trend.
- Adapteaza-te constant: marketingul nu este static. Daca un canal functioneaza acum, nu inseamna ca va functiona mereu. Monitorizeaza schimbarile din piata.
Un ultim sfat: daca planuiesti sa adaugi noi canale de comunicare si marketing in 2025, adauga-le pe rand. Este important sa ai timp sa testezi fiecare canal in parte si sa-i dedici timpul de care are nevoie pentru a functiona, deoarece nimic nu se intampla peste noapte.
Recomandarea noastra este sa adaugi cate un canal in fiecare trimestru. Dupa trei luni, te vei fi familiarizat cu acesta si vei fi inteles daca merita sa continui sau nu.
Lasa un comentariu