Am lansat aplicatia Program de afiliere – Descopera 4 beneficii ale dezvoltarii propriului program

25 martie 2021

Marketing-ul afiliat este o metoda excelenta de a-ti creste afacerea eCommerce cu investitii minime sau chiar zero! Pentru ca tot ce platesti este un comision din vanzari, aceasta tehnica de marketing este una dintre cele mai populare la nivel international.
Suna tentant? Hai sa descoperim impreuna ce este marketing-ul afiliat, cum il poti folosi si de ce sa optezi pentru un program propriu de afiliere in locul unor retele deja existente.

Ce este marketingul afiliat?

Marketing-ul afiliat este un instrument prin care persoane din afara companiei tale (denumite, de regula, afiliati) iti promoveaza produsele in schimbul unui comision din vanzari. Afiliatii folosesc link-uri cu coduri de tracking, ceea ce iti permite tie, ca proprietar de magazin online, sa verifici:

  • Ce produse a vandut un anumit afiliat;
  • Cate produse a vandut fiecare afiliat si cine a inregistrat cea mai buna performanta;
  • Numarul total de produse vandute prin afiliati/per afiliat.

Afiliatii pot fi bloggeri, vloggeri, influenceri in social media sau persoane care detin alte site-uri in nise conexe cu a ta. Care este atunci diferenta intre marketing afiliat si influencer marketing? O intrebare excelenta!

Diferenta majora o reprezinta rezultatul final. O campanie de influencer marketing se axeaza pe brand awareness si pe cresterea increderii in magazinul tau eCommerce. Atunci cand lucrezi cu influenceri, platesti de regula un fee fix per campanie, iar rezultatele se masoara in afisari, click-uri, downloads sau, foarte rar, in vanzari.

In schimb, marketing-ul afiliat, desi are puncte comune cu influencer marketing, se axeaza strict pe vanzari. Comisionul este platit doar in momentul in care are loc o vanzare. Ca atare, daca influencerul respectiv nu a “convins” pe nimeni sa cumpere produsul tau, nu vei avea nimic de platit.

Cu alte cuvinte, ai numai de castigat daca incerci aceasta tactica, mai ales ca in marketing afiliat comisioanele sunt mult mai mici decat fee-urile pentru campanii cu influenceri.

Beneficiile marketing-ului afiliat in general sunt evidente, asa ca nu vom insista prea mult pe acestea. Daca te-am convins sa incerci tactica, vei avea de ales intre construirea unei retele proprii si aderarea la o retea de afiliati existenta. Iata in continuare o comparatie intre cele doua si avantajele primeia dintre variante.

Beneficiile construirii unei retele proprii de afiliati

Incepem prin a-ti spune ca o retea de afiliati existenta ofera un beneficiu major: poti ajunge usor la mai multi afiliati care sunt deja in platforma si care, de multe ori, au un istoric de vanzari foarte bun. Pe de alta parte, construirea propriei retele de afiliati vine cu urmatoarele avantaje:

Ecommerce

Costuri mai mici

Unele retele de afiliati sunt gratuite sau cel putin asa par la prima vedere. Realitatea este ca vei plati comisioane mult mai mari decat in cazul in care ai avea propria retea. Alte tipuri de retele cer un setup fee (de obicei in valoare de cateva mii de euro).

Mai mult, unele retele, desi gratuite la primul nivel, te vor taxa pentru a avea acces la afiliati de top – pe langa comisioanele platite. Atunci cand iti construiesti propria retea, tu controlezi costurile 100% si poti decide cand un comision e prea mare si iti anuleaza tot profitul rezultat in urma vanzarii.

Acesta este unul dintre motivele pentru care retelele de afiliati sunt prohibitive pentru afacerile mici.

Control complet asupra retelei de afiliati

Cand lucrezi cu o retea prestabilita, nu ai niciun control asupra modului in care functioneaza aceasta. Daca taxele sau comisioanele cresc, va trebui sa te adaptezi. Daca unul dintre cei mai buni afiliati decide sa nu mai lucreze cu o anumita retea, nici tu nu vei mai putea lucra cu afiliatul respectiv.

In cazul unei retele proprii, tu detii controlul deplin asupra sumelor pe care le platesti, dar si asupra afiliatilor cu care colaborezi. Spre exemplu, poti alege sa nu lucrezi cu anumiti afiliati pentru ca evolutia lor nu se mai potriveste cu valorile brandului tau. Poti oricand sa renunti la acest contract. De asemenea, poti alege fiecare afiliat, in functie de propriile criterii.

Securitate imbunatatita

Link-urile afiliatilor trec prin site-ul platformei – acesta este modul prin care platforma poate monitoriza link-urile si vanzarile. De multe ori, link-urile pot fi frauduloase, astfel ca vei plati comisioane pentru vanzari care nu au avut loc.

Mai mult, exista probleme de securitate cibernetica – daca site-ul platformei de afiliati este spart de atacatori, acest lucru se poate rasfrange si asupra ta.

Nu in ultimul rand, link-urile afiliate iti pot afecta ranking-ul SEO, tocmai pentru ca vorbim de foarte multe redirect-uri. Daca ai investit in SEO si daca rankingul organic este important pentru strategia ta, o retea proprie de afiliati este cea mai buna alegere.

Relatii mai solide pe termen lung

Daca alegi sa lucrezi direct cu afiliatii, fara un intermediar, vei avea o relatie mai apropiata cu acestia. Ei vor fi mai multumiti de colaborarea cu tine, pentru ca nu exista un intermediar care sa le stirbeasca profiturile. De asemenea, comunicarea se face mai usor si ii poti ajuta sa creeze campanii solide, care sa genereze mai multe vanzari.

Ecommerce

Pe termen lung, o relatie mai apropiata cu afiliatii se traduce prin beneficii pentru ambele parti. De asemenea, poti primi feedback direct de la ei, ceea ce te poate ajuta si in propriile campanii de marketing pentru diverse produse.

Construieste-ti reteaua proprie de afiliere prin MerchantPro

Stim ca acestea sunt doar cateva dintre beneficiile unei retele proprii de afiliati, de aceea vrem sa te ajutam sa creezi una de la zero, fara costuri mari de administrare si fara o investitie majora de timp. In dashboard-ul tau MerchantPro gasesti aplicatia Program de afiliere, care iti permite sa-ti creezi propria retea, chiar daca nu ai mai facut asta vreodata si nici nu ai cunostinte in domeniu.

Iata, pe scurt, cum functioneaza programul de afiliere MerchantPro:

  • Publisherii/afiliatii se pot inscrie in program prin intermediul unui formular existent in shop;
  • Ai acces la un sistem de tracking al performantei in real-time: poti vedea care dintre afiliati a adus mai multe vanzari si exact care dintre vanzari pot fi atribuite afiliatilor;
  • Poti alege afiliatii cu care sa lucrezi si ai control deplin asupra programului tau de afiliere.

Esti gata sa-ti cresti afacerea? Instaleaza aplicatia Program de afiliere si fii printre primii proprietari de magazine online care beneficiaza de aceasta facilitate. Pentru mai multe informatii te invitam sa ne contactezi la Centrul de Asistenta Clienti.

Lasa un comentariu