e-Factura: perioada fara amenzi pentru netrimiterea e-Facturilor a fost prelungita pana la 31 mai 2024

3 aprilie 2024

Dupa cum probabil stii deja, de la 1 ianuarie 2024, utilizarea sistemului national RO e-Factura pentru emiterea facturilor electronice a devenit obligatorie pentru toate companiile care desfasoara tranzactii B2B (business to business) sau B2G (business to government) pe teritoriul Romaniei.

Masura – menita sa creasca nivelul de colectare a taxelor, sa combata evaziunea si sa alinieze aceste procese la practica din alte state membre UE – presupune ca toate facturile corespunzatoare tranzactiilor B2B si B2G sa fie transmise prin e-Factura catre ANAF, intr-un format standardizat. 

Astfel, pentru a permite comerciantilor sa se acomodeze cu aceasta noua procedura, autoritatile au luat decizia de a prelungi perioada de gratie in care nu se vor aplica sanctiuni pentru netrimiterea e-Facturilor catre sistemul RO e-Factura in termenul legal de 5 zile calendaristice de la data generarii acestora.

Asadar, daca termenul limita initial era 31 martie 2024, acesta a fost extins pana la 31 mai 2024. Din 1 iunie 2024, sigurele facturi valide vor fi considerate doar cele emise prin RO e-Factura, iar comerciantii care rateaza trimiterea acestora in SPV (Spatiul Privat Virtual) ANAF in maximum 5 zile calendaristice vor fi pasibili de amenda. 

Modificarea a fost introdusa prin OUG 30/2024, publicata in Monitorul Oficial in data de 29 martie 2024.
Nerespectarea prevederilor legale va atrage dupa sine sanctiuni pecuniare, acordate in raport cu dimensiunea comerciantului in cauza.

Citeste pe blogul nostru mai multe detalii despre amenzile prevazute in cazul nerespectarii normelor e-Factura.

Lasa un comentariu