De ce sa iti extinzi afacerea online international si cum sa incepi
In ultimii ani, piata eCommerce din Romania a crescut exponential, inregistrandu-se evolutii semnificative in ceea ce priveste numarul de comenzi plasate, numarul utilizatorilor eCommerce, numarul magazinelor nou deschise, valoarea comenzilor si asa mai departe.
Chiar si cu toti acesti indicatori pe plus, piata locala are limitele ei, date in primul rand de marimea populatiei. Atunci cand simti ca ai atins potentialul maxim in Romania, e momentul sa te gandesti la extinderea pe pietele internationale. De fapt, noi iti recomandam sa faci asta chiar inainte de a ajunge la potentialul maxim aici – vei avea astfel oportunitati de crestere pe mai multe piete simultan.
Nu ai certitudinea ca o afacere internationala este potrivita pentru tine? Avem o serie de motive care sa te ajute sa reconsideri situatia, precum si o reteta de lansare internationala pe care o poti aplica facil.
Argumente ca sa incepi sa vinzi la nivel international
In 2021, valoarea pietei eCommerce din Romania a depasit pentru prima data cifra de 6 miliarde de euro, o crestere de 10% fata de anul precedent. Dupa cum spuneam si mai sus, cifrele sunt incurajatoare, insa trebuie puse in perspectiva:
- Valoarea pietei eCommerce din Uniunea Europeana a fost de peste 460 de miliarde EUR;
- Piata eCommerce la nivel global este asteptata sa ajunga la 5,55 de trilioane USD in acest an. China este responsabila de peste 50% dintre aceste tranzactii, in timp ce pe piata din SUA se efectueaza circa o treime din valoarea inregistrata in tara asiatica. Dupa China si SUA, urmatoarele piete sunt Marea Britanie, Japonia si Coreea de Sud. Aceste 5 tari au dominat topul eCommerce din 2018, iar expertii considera ca acest lucru nu se va schimba in urmatorii 3 ani;
- In acelasi timp, cumparaturile cross-border au crescut semnificativ in ultimii doi ani (utilizatori eCommerce care cumpara produse online din alta tara decat cea de rezidenta);
- In Uniunea Europeana, 31% din populatie a facut cumparaturi de la un magazin din alt stat UE, in timp ce 22% dintre utilizatori au facut cumparaturi de la un magazin online non-UE;
- Alte statistici arata ca in SUA, 67% dintre utilizatorii eCommerce au facut achizitii cross-border.
Cu alte cuvinte, numarul tranzactiilor internationale este in crestere. Hai sa vedem pe scurt cateva motive pentru care acest fenomen a luat amploare:
- Imbunatatirea metodelor de plata internationale si a securitatii lor – cumparatorii se pot asigura usor ca un magazin online din alta tara are o platforma de plati securizata;
- Modelul gigantilor – pe urmele Amazon, Etsy si al altor platforme similare, magazinele online mai mici au inceput sa inteleaga beneficiile comertului la nivel international;
- Problemele legate de lantul de aprovizionare – pe fondul pandemiei, majoritatea industriilor s-au confruntat cu probleme de aprovizionare. Atunci cand un produs a fost mai greu de gasit pe piata locala, cumparatorii s-au reorientat catre pietele internationale;
- Comertul pe mobil si cel social au luat amploare – posibilitatile de a cumpara de pe telefon sau tableta si de a face achizitii direct de pe o retea de socializare au redus barierele de limba si de localizare. Incet-incet, consumatorii s-au obisnuit cu astfel de comenzi, astfel incat acum cautarile lor de produse nu mai sunt limitate local;
- Traducerea site-urilor face cumparaturile cross-border mai usoare – daca in trecut utilizatorii spuneau ca bariera de limba reprezinta principalul motiv pentru care nu cumpara produse de la vanzatori internationali, existenta unor platforme eCommerce usor de adaptat la limba locala a schimbat acest lucru si a deschis si mai mult granitele cumparaturilor online cross-border;
- Comertul B2B si cel en-gross s-au mutat online – astfel, s-a nascut un trend si in comertul B2C sau cu amanuntul. Acele companii care au fost printre primele care au facut cumparaturi cross-border in urma cu cativa ani au inteles rapid ca acest model de business poate fi translatat usor si catre B2C sau en-detail.
In context, extinderea internationala este mai degraba o necesitate decat doar o optiune pentru afacerile eCommerce, deoarece piata globala ofera oportunitati de negasit in plan local.
In plus, chiar daca pentru moment consideri ca o afacere locala este suficienta pentru tine, pe termen mediu si lung vei pierde teren chiar si pe „terenul propriu” in fata celor care au deprins numeroase lectii si noi strategii din propria expansiune.
Daca te-am convins sa iei in calcul extinderea la nivel international, hai sa vedem si cum o poti face rapid si eficient.
Cum sa iti extinzi afacerea eCommerce la nivel international
Ca orice afacere, si extinderea la nivel international incepe cu o etapa de cercetare a pietei vizate. Odata ce poti confirma ca pietele la care te gandeai sunt potrivite pentru modelul tau de business si pentru produsele tale, urmatorul pas este acela de a-ti pregati site-ul pentru vanzarea localizata.
Dupa cum arata statisticile si studiile de mai sus, bariera de limba este semnificativa pentru majoritatea consumatorilor. De aceea, este important sa ai un site perfect localizat, pentru care vei avea nevoie de o traducere mai buna decat cea realizata de programele de traducere automata.
Pe MerchantPro ai acces la interfata magazinului disponibila in 20 de limbi, dar si la alte elemente care sa te ajute cu localizarea afacerii tale:
- Single Storefront care poate fi declinat in versiuni de limba si moneda locale;
- Optiune Multi-Store pentru crearea de magazine distincte pentru fiecare tara, complet sincronizate intre ele;
- Importul si actualizarea catalogului in mod automat;
- Domenii locale pentru acelasi magazin;
- Administrarea catalogului de produse in mai multe limbi prin CMS multi-lang;
- Conversia dinamica a preturilor in moneda locala;
- Integrare cu metode de plata internationale si locale.
Daca te gandesti sa incepi sa vinzi international, insa nu vrei sa te aventurezi prea departe de casa, avem vesti bune pentru tine: MerchantPro te poate ajuta cu servicii complete pentru lansarea unui magazin online in Bulgaria. De la copywriting in limba bulgara si servicii de cercetare de piata pana la SEO localizat, customer support in limba locala si chiar si comunicare social media in bulgara, le vei gasi pe toate pe MerchantPro.
Ai nevoie de mai multe detalii despre ce presupune vanzarea la nivel international? Gasesti aici strategia completa pentru a incepe sa vinzi online pe piete internationale.
Lasa un comentariu