Trafic < CRO - Cum poti sa optimizezi low cost rata de conversie a magazinului tau eCommerce

9 decembrie 2022

Traficul este unul dintre indicatorii care pot genera razboaie intre marketeri: o parte dintre acestia il considera un „vanity metric”, fara importanta pentru cashflow, in timp ce o alta parte sustine ca fara trafic nu poti face nimic in eCommerce.

Ca de obicei, adevarul este undeva la mijloc. Ai nevoie de trafic pentru a genera vanzari, avand in vedere ca orice cumparator a fost mai intai un vizitator. Insa, daca ai deja de ceva timp un magazin online, ai observat probabil ca nu toate spike-urile de trafic duc la o crestere de vanzari direct proportionala cu acestea.

De ce? Foarte simplu!

Traficul web este rareori un predictor al ratei de conversie

Daca tocmai ai lansat o campanie extrem de convingatoare sau ai investit ceva mai mult in SEO, este normal sa observi anumite cresteri de trafic. Daca acestea nu sunt urmate de conversii, inseamna ca:

  • Vizitatorii nu gasesc ceea ce le promite ad-ul (trebuie sa mai lucrezi la congruenta dinte textul reclamei si landing page);
  • Vizitatorii au probleme in a gasi produsele pe care le cauta (ad-ul promoveaza un produs, dar clientul ajunge pe o pagina cu mai multe alte articole);
  • Navigarea in site este greoaie si/sau pagina se incarca prea incet (aici este necesara o interventie din partea dezvoltatorului web cu care lucrezi).

Acestia sunt doar trei dintre factorii care influenteaza rata de conversie, iar ca sa intorci lucrurile in favoarea ta, poti aplica tactici de CRO.

Ce este CRO?

CRO (Conversion Rate Optimization/Optimizarea ratei de conversie) reprezinta o serie de procese prin care poti imbunati rata de conversie sau proportia de vizitatori care se transforma in cumparatori. O rata buna de conversie in eCommerce se invarte in jurul valorilor de 2,5-3%.

O poti calcula astfel:

Rata de conversie = (numarul de conversii/numarul total de vizitatori) x 100

Daca rata ta de conversie se situeaza sub valorile de mai sus, este timpul sa incepi optimizarea ei. Iti recomandam sa faci acest lucru inainte de a investi mai mult in tactici de marketing care sa atraga vizitatori: optimizeaza intai CRO, pentru ca tot traficul nou obtinut sa nu fie irosit.

Cum poti imbunatati rata de conversie (CRO)?

Exista extrem de multe variabile care ii pot determina pe vizitatori sa renunte la cumparaturi pe site-ul tau. De aceea, evita sa incepi sa optimizezi rata de conversie inainte de a sti exact ce poate fi imbunatatit.

Cere feedback de la cumparatori si vizitatori

Poti face asta extrem de usor, adaugand un scurt sondaj pe site (de exemplu, in momentul in care vizitatorul se pregateste sa paraseasca site-ul) sau pe mail. Ultima varianta are avantajul ca va ajunge la cel mai important segment, adica la persoane care iti cunosc deja brandul sau chiar au cumparat de la tine cel putin o data. In consecinta, acesta este si segmentul in care trebuie sa investesti cel mai mult.

Pastreaza sondajul cat mai scurt si introdu intrebari usor de inteles, precum:

  • A fost usor sa gasesti astazi ceea ce cautai pe [Nume magazin]?
  • Ai fost multumit de viteza de incarcare a site-ului?
  • Cautai produse pe care nu le-ai gasit in magazinul nostru?
  • Pe o scara de la 1 la 5, cat de usoara a fost navigarea in [Nume magazin]?

Utilizeaza instrumente de masurare noi

Probabil stii deja ca GA4 (Google Analytics 4) va inlocui complet versiunile anterioare in 2023. De aceea, iti recomandam sa incepi sa-l folosesti deja si/sau sa compari datele oferite de sistemul de analiza cu cele din versiunile anterioare.

In GA4 vei putea adauga facil segmente pentru targeting si sa masori rata de conversie. De asemenea, iti va fi mai usor sa urmaresti intreaga traiectorie a vizitatorilor: cu ce pagini interactioneaza, cat timp petrec pe fiecare dintre acestea, care sunt paginile de intrare si de iesire si asa mai departe.

Acesti indicatori te vor ajuta sa afli, spre exemplu, care dintre paginile site-ului tau nu sunt optimizate pentru conversii si ii determina pe vizitatori sa paraseasca site-ul fara a cumpara nimic. In plus, GA4 te va ajuta sa-ti imbunatatesti performantele SEO, mai ales in combinatie cu Google Search Console.

Poti compara datele obtinute cu insight-uri din solutii precum HotJar, o platforma care iti permite sa vizualizezi exact cum interactioneaza utilizatorii cu site-ul tau si care sunt zonele de pe fiecare pagina unde acestia petrec cel mai mult timp. Mouseflow este de asemenea o alternativa la HotJar, care promite metrici chiar mai detaliate.

Imbunatateste functia de Search din magazinul tau

Ajuta-i pe vizitatori sa gaseasca rapid ceea ce cauta, mai ales ca nu toata lumea are timp de rasfoit zeci de pagini. In plus, vizitatorii care cauta un anumit produs prezinta o probabilitate mai mare de a finaliza o comanda, insa numai daca pot gasi rapid ceea ce cauta.

Pe MerchantPro poti personaliza functia Search pentru a raspunde la nevoile specifice ale vizitatorilor tai. Spre exemplu, poti alege daca in cautare va luat in calcul doar unul sau toti termenii introdusi, precum si in ce pagini din catalog poate fi realizata cautarea.

Ecommerce

Recupereaza cart-urile abandonate

Cart-urile abandonate te pot costa enorm. In plus, este mai usor sa recuperezi un cart abandonat, decat sa incerci sa atragi un client nou in magazin si sa-l convingi sa realizeze o achizitie in magazin.

In platforma MerchantPro ai la dispozitie o aplicatie prin intermediul careia poti crea campanii de recuperare a cart-urilor, fara a fi necesar sa setezi noi parametri pentru fiecare cumparator.

Afiseaza recenzii in paginile de produs

Vizitatorii au nevoie de dovezi ca produsele de pe site-ul tau corespund din punct de vedere al calitatii cu asteptarile lor. Desigur, descrierile detaliate si fotografiile din toate unghiurile ajuta.

Insa, cele mai folositoare in acest sens sunt recenziile de la alti cumparatori. Asigura-te ca prioritizezi colectarea si afisarea de recenzii pentru fiecare dintre produsele tale.

Nu stii exact de unde sa incepi sa imbunatatesti rata de conversie a magazinului tau? Iti recomandam sa te intorci la primul punct al acestui articol: clientii si vizitatorii tai. Afla de la acestia ce poate fi ameliorat sau imbunatatit si creste pe baza feedback-ului lor performantele afacerii tale online.

Ai nevoie de ajutor cu setarile pentru imbunatatirea CRO din MerchantPro? Iti reamintim ca ii poti contacta cu incredere pe colegii nostri din Centrul de Asistenta Clienti, care sunt pregatiti sa iti raspunda la intrebari!

Lasa un comentariu