Cum sa creezi o afacere tip dropshipping de succes
Afacerile de tip dropshipping castiga tot mai multa popularitate, atat la nivel global, cat si in Romania. Piata globala de dropshipping avea o valoare de peste 111 miliarde de dolari in 2018, iar ascensiunea ei este continua, cu o rata de crestere anuala compusa de circa 29%.
Dropshipping-ul este atractiv pentru antreprenori, intrucat necesita o investitie minima si un efort logistic foarte mic comparativ cu afacerile eCommerce uzuale. De asemenea, deoarece companii mari ca Amazon inca nu livreaza direct in Romania, dropshipping-ul reprezinta o oportunitate excelenta.
Hai sa descoperim impreuna cum poti avea succes cu o afacere dropshipping.
Ce inseamna dropshipping?
Dropshipping-ul este un tip de comert online in care un furnizor anonim livreaza produsele sub brandul tau. Ca atare, nu trebuie sa te preocupi de productie, de stocarea produselor sau de expedierea lor, astfel ca majoritatea cheltuielilor tale vor fi legate de marketing si vanzari.
Dropshipping-ul este afacerea eCommerce ideala daca nu vrei sa investesti foarte mult de la inceput si daca nu dispui de spatiu de stocare sau buget pentru acest lucru.
Cum functioneaza dropshipping-ul?
Iata cum functioneaza concret o afacere de tip dropshipping:
- Clientul plaseaza o comanda pe site-ul tau;
- Tu transmiti comanda mai departe catre furnizor;
- Furnizorul se ocupa de ambalarea si trimiterea comenzii catre client, totul sub brandul tau.
Pare extrem de simplu, nu? Din anumite puncte de vedere chiar este! Insa, orice mica greseala este mai greu de gestionat atunci cand sunt implicate mai multe parti. De aceea, este important sa te asiguri ca sistemul tau de dropshipping este bine pus la punct.
Cum creezi o afacere dropshipping de succes de la zero?
1. Alege o nisa clara
Poate fi tentant sa vinzi cat mai multe produse, mai ales ca nu trebuie sa le stochezi si sa te preocupi de stocurile ramase nevandute. Insa, cele mai performante magazine online in sistem dropshipping sunt cele care se axeaza pe o nisa clara.
Poti incepe research-ul pe Google Trends pentru a afla ce se vinde cel mai mult in Romania. De acolo, te poti indrepta catre retelele de socializare pentru a afla mai multe despre industria catre care vrei sa te indrepti.
Dupa nisa, gandeste-te la cumparatorul tau ideal.
- Cine este acesta?
- Ce varsta are?
- Locuieste in mediul urban sau rural?
- In ce industrie lucreaza?
- Ce nivel de venituri are?
- Care sunt hobby-urile sale?
Incearca sa raspunzi la cat mai multe intrebari despre profilul cumparatorului ideal. Acest lucru te va ajuta sa alegi produsele corecte, dar si sa realizezi campanii foarte bine targetate.
2. Alege un partener de incredere
Ai doua mari optiuni in alegerea furnizorului:
- Un furnizor local. Aceasta optiune vine cu mai putine bariere culturale, costuri de transport mai reduse si timp de livrare mai scurt.
- Un furnizor international. Poate dura mai mult sa semnezi contractul, iar livrarile vor lua si ele mai mult timp, mai ales daca furnizorul nu are un depozit in tara. Cei mai populari furnizori internationali sunt Alibaba si Dropshipping.com.
Oricare are fi alegerea ta, iti recomandam sa testezi produsele si serviciile furnizorului inainte de a semna contractul cu acesta. Efectueaza cateva comenzi incognito pentru a vedea care este timpul de livrare si cum sunt ambalate produsele.
3. Ai grija la stabilirea preturilor!
Negociaza cu atentie cu furnizorul tau si gandeste-te bine inainte sa publici preturile finale. Unii furnizori includ costul de transport in pret, in timp ce altii ti-l vor factura tie dupa fiecare comanda. Orice optiune ai alege, e important sa o iei in calcul pentru pretul final.
Poti avea tentatia sa stabilesti niste preturi mici pentru a atrage cat mai multi cumparatori in primele luni ale magazinului. Insa nu uita ca, desi nu gestionezi stocuri, ai alte cheltuieli care trebuie acoperite, cum ar fi cele cu promovarea online.
De asemenea, cumparatorii se pot obisnui cu aceste preturi mici, astfel ca iti va fi greu sa le majorezi in urmatoarele luni. Pe de alta parte, preturile prea mari ii pot speria pe potentialii cumparatori, asa ca echilibrul este cheia. In general, marja de profit in dropshipping este intre 15 si 20%.
4. Construieste-ti magazinul online
Stii exact ce vrei sa vinzi, cui vrei sa vinzi si de unde vor veni produsele? Perfect! E timpul sa-ti lansezi magazinul online.
Nu uita ca acest magazin este cel mai important asset al tau. In afaceri de tip dropshipping, platforma online este extrem de importanta pentru a convinge vizitatorii sa-ti cumpere produsele. Ai nevoie de o experienta perfecta, de la landing page pana la mailul de confirmare a comenzii si newsletterele ulterioare.
Iti recomandam sa iti creezi un cont gratuit pe MerchantPro pentru a testa toate functionalitatile platformei. Vei descoperi un dashboard user-friendly, care contine toate functionalitatile si aplicatiile de care ai nevoie pentru a crea si gestiona un magazin dropshipping.
5. Investeste in promovare
Pentru o afacere dropshipping de succes nu este necesar sa cunosti tehnicile de fabricare ale produsului pe care il vinzi. In schimb, este nevoie sa cunosti tehnicile de promovare online.
In functie de nisa ta, exista mai multe platforme care iti pot genera vanzari. Iti recomandam sa testezi cat mai multe pentru a o putea gasi pe cea care iti aduce cel mai bun pret.
Evita o greseala comuna in dropshipping: dorinta de a fi pe toate platformele simultan. Ai nevoie de un buget prea mare pentru asta si de o echipa ultra-specializata. Daca potentialii tai cumparatori nu se afla pe Instagram, ci pe Facebook, nu are niciun sens sa investesti in ambele.
Cele mai populare tactici de promovare a afacerilor eCommerce sunt:
- Google Ads: aceasta platforma vine cu marele avantaj ca afiseaza reclama ta fix acelor oameni care cauta produsele pe care le vinzi.
- Facebook Ads: ai numeroase optiuni de targetare.
- Instagram Ads: ideal pentru produsele care se bazeaza pe aspect (haine, produse de machiaj, mobilier si obiecte de decor samd).
- Instagram Shopping: poti lista produsele direct pe Instagram, insa ai grija la comisioane!
- Facebook Shopping: la fel ca in cazul Instagram Shopping.
- SEO pentru eCommerce: creeaza descrieri de produs optimizate pentru motoarele de cautare de la inceput, pentru a te bucura de beneficiile lor pe termen lung.
Pe blog MerchantPro poti gasi si alte resurse utile pentru un magazin nou:
- 10 moduri de a crea continut social media pentru magazinul tau
- Cum sa creezi un program de loialitate profitabil
- Cum sa obtii cat mai curand prima comanda cand abia ai lansat magazinul
- Ai un magazin nou-nout. Cum aduci trafic rapid?
Ai nevoie de ajutor in lansarea afacerii tale dropshipping? Expertii MerchantPro sunt gata sa te ajute cu sfaturile de care ai nevoie. Hai sa vorbim!
Lasa un comentariu