Cum sa vinzi produse alimentare online

29 noiembrie 2022

Vanzarile online de produse alimentare au explodat in perioada pandemiei, dar trendul ascendent nu s-a incheiat inca. Un raport recent arata ca, pana in 2025, vanzarile online vor reprezenta pana la 20% din vanzarile totale de produse alimentare si bauturi. Acest lucru inseamna ca segmentul food and beverage din eCommerce va avea o cota de piata de 10 ori mai mare decat in 2016!

In aceasta categorie intra atat cumparaturile uzuale de alimente, livrate din supermarketuri sau centre de depozitare, cat si cadouri, alimente si bauturi premium sau gourmet, produse exotice sau de specialitate, mancaruri gatite (mese ready-to-eat sau produse de patiserie si cofetarie), alimente de bacanie, romanesti sau cu specific international.

Pe scurt, orice poate fi mancat sau baut poate fi vandut online. Accesul mai facil si mai putin costisitor la tehnologii de depozitare si transport face posibila chiar si livrarea de alimente usor perisabile, cum ar fi produsele de cofetarie sau pestele.

Pana acum, am gazduit pe blog o serie de articole care sa te ajute sa deschizi un magazin online, in functie de segmentul pe care vrei sa-l abordezi:

In articolul de fata, continuam seria cu un ghid despre vanzarea produselor alimentare online.

Pasul 1: Identifica un factor de diferentiere

O piata online in crestere, precum cea de produse alimentare, vine si cu foarte multa concurenta. Ca atare, ai nevoie de un factor diferentiator, care poate fi legat de produsele pe care le vinzi:

  • Produse alimentare internationale, specifice unei anumite tari. Spre exemplu, produsele grecesti si italiene sunt destul de populare in randul consumatorilor romani, iar concurenta este pe masura. Produsele coreene si asiatice vin rapid din urma. Poti alege unul dintre aceste specificuri si sa oferi o gama diferita de produse sau poti alege sa educi publicul despre alte bucatarii internationale;
  • Produse gourmet pentru cadouri – ai in vedere, insa, ca vor exista destul de multe perioade cu vanzari reduse;
  • Produse alimentare si bauturi de lux – o nisa care creste in tara noastra si pe care, daca te pozitionezi corect, poti atrage rapid consumatori loiali;
  • Produse alimentare pregatite de tine: mancare gatita, produse de patiserie sau cofetarie;
  • Alimente noi si/sau exotice – spre exemplu, consumul de insecte creste in Europa de la an la an, astfel ca este o perioada propice sa incepi sa educi consumatorii romani in acest sens, mai ales ca nisa iti va aduce multa acoperire media datorita ineditului ei.

Poti alege o directie dintre cele de mai sus sau poti combina cateva dintre ele. Inainte de a deschide magazinul, iti recomandam sa validezi ideea cu ajutorul cunoscutilor: cata lume ar cumpara (mai mult de o data) produsele pe care planuiesti sa le vinzi?

Daca alegi sa intri pe un segment deja aglomerat, te poti diferentia folosind alti factori:

  • Produse sensibil mai ieftine sau mai scumpe decat ale concurentilor tai, pentru a atrage un alt segment de consumatori;
  • Livrare ultra-rapida in orasul tau;
  • Servicii adiacente: posibilitatea de personalizare a pachetelor (ideal pentru cadouri), consiliere la alegere, retete trimise alaturi de produsele comandate (mai ales in cazul produselor alimentare exotice sau mai putin cunoscute) si asa mai departe.

Pasul 2: Creeaza un magazin online cat mai rapid

Vanzarea de produse alimentare online este un segment extrem de dinamic. Exista deja pe piata multi jucatori mari, cu bugete la fel de mari. Daca ai o idee castigatoare, este important sa o implementezi cat mai repede.

Pentru a crea un magazin online, poti incepe de la zero: poti angaja o companie care sa scrie integral codul pentru platforma, si sa realizeze toate integrarile de care ai nevoie. Aceasta abordare are avantajul ca platforma va fi exact asa cum o vrei, insa operatiunea poate dura foarte mult: cel putin un an pentru un produs oarecum stabil. De asemenea, investitia initiala va fi foarte mare.

Alternativa este, desigur, o platforma SaaS completa pentru eCommerce precum MerchantPro, pe care o poti folosi pentru a-ti implementa ideea de afacere fara investitii majore si platind un abonament lunar in functie de dimensiunea si de perspectivele business-ului.

Pe MerchantPro, ai tot ce ai nevoie pentru a lansa un magazin online cu produse alimentare. Iar MerchantPro Next, noul storefront ultra-performant, te ajuta sa-ti creezi site-ul fara a fi nevoie sa scrii vreo linie de cod sau sa ai cunostinte de web design.

Pasul 3: Stabileste detaliile aprovizonarii

Odata ce ai ales nisa pe care vrei sa te axezi, este momentul sa cauti furnizori si sa definitivezi modelul de afacere: vanzari directe sau vanzari in sistem dropshipping?

Oricare ar fi alegerea ta, vei avea nevoie de furnizori pe care sa te poti baza. Fie ca lucrezi cu furnizori din Romania sau din afara ei, asigura-te ca iti pot oferi stocurile de care ai nevoie si ca acestia pot livra la timp. Inainte de a semna orice contract, cere-le referinte si discuta cu cativa dintre clientii lor.

Ecommerce

Pasul 4: Pregateste pre-lansarea

Suntem aproape gata: ai deja o nisa bine stabilita, un magazin online care functioneaza impecabil si furnizori de incredere. Mai ai nevoie doar de clienti.

Pentru a te asigura ca vei primi comenzi inca din prima zi, creeaza campanii de pre-lansare. Incepe cu conturile tale de pe platformele social media, pe care le poti folosi pentru a crea ad-uri sau campanii cu influenceri.

Campaniile de teasing functioneaza foarte bine in aceasta perioada, precum si voucherele de discount oferite celor care se inscriu la newsletter-ul tau chiar inainte de lansare.

Scopul tau in aceasta perioada este sa acaparezi atentia, sa starnesti curiozitatea si sa construiesti o comunitate pentru brandul tau inainte de a-l lansa.

Pasul 5: Fidelizeaza cumparatorii din prima zi

Stim, tentatia este sa te concentrezi pe atragerea de noi cumparatori in lunile de dupa lansare si e OK daca faci asta! Insa, este important sa te axezi si pe fidelizarea clientilor existenti (indiferent de numarul lor) chiar din primele zile.

Pe MerchantPro, ai numeroase instrumente de fidelizare pe care le poti activa in cateva click-uri. Poti oferi puncte de loialitate, poti aplica discount-uri pentru anumite grupuri de clienti, poti oferi reduceri pentru produse combo si asa mai departe.

Ai nevoie de mai mult ajutor pentru deschiderea magazinului tau cu produse alimentare? Suntem aici sa te sprijinim inca din prima zi, asa ca discuta oricand cu colegii nostri de la Centrul de Asistenta Clienti.

Lasa un comentariu